Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designer och terapeut lämnar Madrid för Järvsö

Tänk dig en tallrik med mycket socker. Om du bara skakar lite försiktigt lägger sig alla sockerkorn där de ska. Vår kropp reagerar likadant på de ljudvågor som dessa skålar ger. Tonen går genom vår kropp och balanserar.
Det berättar Maria de Ayana. Hon har bytt Madrid mot Järvsö för att låta sina barn växa upp med naturen tätt inpå. Här designar hon sidensjalar med Hälsingland som motiv.

Annons

Maria slår ett lätt slag och skålen ger ifrån sig en ton. Den håller i sig länge. Vibrerar i luften. Det är en sjungande skål gjord i kvarts, förklarar Maria. Kristallen utmärker sig för att den håller en vibration väldigt stabilt, väldigt länge. Det är därför kvarts utgör grunden i kvartsur och är oumbärlig i mobiltelefoner och datorer.

– Vi människor tycker om det som är harmoniskt. Lika mycket som vi stressas av trafikljud, blir vi lugna om vi lyssnar på Mozart. Vibrationerna från dessa skålar förmedlar samma lugn.

Läs och Anki som också flyttade hit: Hon flyttade till Hälsingland för att komma nära naturen

Maria de Ayana kommer från den pittoreska kuststaden Alicante men har bott i Madrid de senaste 15 åren. Hon träffade sin svenske man Peter när hon var på besök i Stockholm för lite mer än 20 år sedan.

– Min mamma är från Italien. Jag var i Sverige för att hjälpa hennes bror öppna en italiensk restaurang i Stockholm när Peter och jag lärde känna varandra. Vi stannade i Stockholm i några år och sedan bosatte han och jag oss i Madrid.

När barnen kom frågade familjen sig var det är bäst att bo. Frågade sig vilket liv de vill leva.

– Det är väldigt speciellt för barn att växa upp med skogen. Det går inte att jämföra med något. Stadsliv kan man alltid lära sig senare.

Valet av Hälsingland föll sig naturligt. Peter kommer från Bollnäs. Familjen hade redan sommarstuga i trakten. Sitt drömhus hittade de i Järvsö.

Läs och snickaren från Danmark som valde Hälsingland: Snickaren som tar till det gamla

Maria och barnen brukar vandra upp på Öjeberget. Titta på naturen, äta blåbär, sondera bland mossa, kottar och pinnar. Det brukar bli en lång promenad, uppför den branta Trappstigen.

– En gång var vi så trötta att jag ringde bergscykelparken och frågade om de kunde sätta i gång liften så att vi kunde åka ned. Jag förklarade att jag hade två trötta barn med mig och att vi skulle betala när vi kom fram. Personalen satte i gång liften direkt bara åt oss och insisterade på att inte ta betalt. En sådan fin gest, berättar hon och fortsätter:

– Jag var lite rädd för att hoppa upp att personalen nästan stannade liften. Likadant när jag och barnen skulle av.

Maria vill lära sina barn få kontakt med sitt ursprung. När hennes fyraåriga dotter höll upp en böna och frågade vad det är förklarade Maria att det är ett frö och la det i ett glas med vatten. Efter någon dag hade bönan börjat gro.

– Min dotter fick alldels klotrunda ögon när hon såg det. "Det är sant", utbrast hon, "det är något därinne som sov och som vi har väckt". Vi tänker inte på hur fantastisk naturen är. Vi är så vana vid mat och blommor från affärerna. Jag vill ge barnen magin tillbaka.

Läs om Karin och Tomas som valde att återvända till Järvsö: TV+TEXT: Tillbaka till ursprunget - helahalsingland.se

Maria tar emot i sin butik The FairyTale Corner i Järvsö. Hon designar sidensjalar inspirerade av Hälsingland. Maria målar mönster i Järvsösöm och i Delsbosöm. Dörrar, tapeter och skåp från traktens hälsingegårdar och även naturen står modell. Det går i orange, rött, svart och blått. Hon använder naturens skiftningar i sin palett: pinje, mossa och grått som skogens stenar. Hon är utbildad textil-, design- och reklammakare.

Siden är ett självklart val. Maria tycker om naturmaterial. Hon är uppvuxen med en norditaliensk tradition om att använda mycket naturmaterial som bomull, ull och siden.

Hon minns känslan att som barn lägga sig i svala bomullslakan. Hur skönt de höll värmen när man väl legat ett tag och hur det doftade av lavendel i klädskåpen.

Maria är även utbildad massör-, ljud- och kristallterapeut. Det var när hon själv fick problem med magen och läkarna sa åt henne att det inte fanns något botemedel och att hon måste sluta arbeta, som hon fick hjälp på oväntat håll.

– Jag fick ett reklamblad om kristall- och ljudterapi i brevlådan. Jag tänkte att jag inte hade något att förlora och gick dit. Mina magproblem försvann direkt.

Skålarna kom även till hjälp när Maria väntade barn. Hon hade gått över tiden och läkarna sa åt henne att de måste driva igång förlossningen på konstgjord väg om det inte hände något.

– Jag tog bilen och gick på skålmeditation men min höggravida mage. "Är du galen?", sa min lärarinna, när jag kom. "Ska du föda här?" Förlossningen satte igång under natten och sex timmar senare var min dotter Amanda här, helt på naturlig väg. Ljudet av skålarna gav lugn.

Läs om Birgitta som lär ut mindfulness: Hon visar vägen tillbaka

Mer läsning