Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras bröllop var början på en epok

/
  • Guldbröllop firas. När Eva och Lennart Thunvall i Färila gifte sig borgerligt med Lennarts far som förrättare var det epokgörande.
  • Eva och Lennart Thunvalls bröllopsfoto från 1965.

Guldbröllopet ger inget eko. Men Färilamakarna Eva och Lennart Thunvalls vigsel för 50 år sedan var epokgörande.

Annons

Sedan 1908 är borgerlig vigsel, enligt Nationalencyklopedin, ett alternativ till att gifta sig inom något trossamfund.

När Eva och Lennart Thunvall gifte sig 1965 var de först i Gävleborgs län med att ha en borgerlig vigselförrättare utanför den då nyligen upphörda landsfiskalsorganisationen (polisen).

De hade träffats på påskdagen 1961, på den tiden en dag utan offentliga danstillställningar. Men i Skogsta, Tallåsen, gick det ändå att dansa på idrottsföreningens tillställning och det är makarna Thunvall tacksamma för än i dag.

När det blev bestämt med giftermål var det Lennarts far, Ramsjöläraren Gustav Thunvall, som skickade in ansökan till länsstyrelsen och fick det tillstånd att förrätta borgerliga vigslar som sedan har följts av åtskilliga andra genom åren.

– Han nappade direkt på det där, säger Lennart Thunvall.

Makarna Thunvall visar tidningsklipp och spelar upp en regionalradiosändning som vittnar om att den borgerliga vigseln den 14 augusti 1965 var udda och epokgörande.

– Jag var väl lite till vänster då och tyckte det var bäst med borgerlig vigsel, säger Lennart Thunvall som ett par år före hade skrivit motion till en S-konferens om större möjligheter till vigslar av detta slag.

Vigsel med tillhörande festligheter hölls på värdshuset i Lassekrog med många tal och musik av Färila spelmanslag.

– Jag bodde dessförinnan i Ljusdal och Lennart i Ramsjö, man bodde inte gärna ihop som ogifta på den tiden. Vi studerade båda två och hade det nog ganska knapert i början, säger Eva Thunvall som hette Olsson som ogift och är bördig från Stocksbo, Färila.

Efter första tiden och Lennarts lärarstudier i Uppsala blev det sedan Rätansbyn, Gällivare, Gävle och Färila som blev hemorter. Även Eva Thunvall utbildade sig så småningom till textillärare.

Makarna Thunvall har två barn, Anders och Anna, som bor i Järbo respektive Gävle. Så det blev i den delen av länet som guldbröllopsdagen firades under fredagen. Men firandet i sig skulle inte bli något märkvärdigt, enligt Färilamakarna.

Mer läsning

Annons