Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den delade korven – tradition som lever

/

För 60 år sedan introducerades grillkorven i Ljusdalsområdet. Snart blev den också delad, en tradition som fortfarande hålls vid liv – och kommer så att förbli. På lördag hamnar den i centrum vid en kulturhistorisk festival i Ljusdal.

Annons

1951 köpte Lily Engelfeldt i Ljusdal en grill. Hon var först med att sälja delad grillkorv i sin kiosk, som då stod i den så kallade Trekanten invid järnvägsövergången i Ljusdal.

Ljusdal är den ort som ute i landet blivit känd för att server delad grillkorv.

Många fjällturister som stannade till för att sträcka på benen och få sig en snabb matbit innan resan fortsatte, blev förvånade på 60- och -70-talen när de fick grillkorven serverad på detta sätt – delad på längden. Så serverades den inte på annat håll i landet. Där var det rundgrillat som gällde, precis som i de flesta av dagens gatukök och hos bensinmackar.

Att den delade korven har överlevt in i våra dagar visas tydligt bland dagens gatukök i Ljusdal.

– Det är bäst. Korven blir ju ordentligt varm, säger Sibel Soysüren, som jobbar vid Centrumgrillen i Ljusdal.

De nya ägarna av gatukök i Ljusdal har behållit traditionen, även om de har bakgrund i andra kulturer.

Mer läsning

Annons