Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den avlivade björnhonan: en ovanlig viltolycka

Det var under tisdagskvällen som en äldre björnhona skadades svårt när hon sprang in i en personbil väster om Ljusdal.

Annons

Olyckan skedde mellan Los och Korskrogen på tisdagskvällen. Det var Hans Blomgren, naturbevakare på länsstyrelsen, som fick åka ut till platsen efter olyckan.

Han berättar att björnhonan av okänd anledning sprang rakt in i personbilen och då skadade sig så svårt att det inte fanns något alternativ till att avliva henne.

– Den hade sprungit in i bilen och låg på vägen när jag kom på plats. Jag avlivade den, rekvirerade en släpvagn och sedan kördes den till Uppsala.

Enligt Hans Blomgren var björnen en äldre hona, säkert över tio år gammal. Varför björnen sprang in i sidan bilen är svårt att säga, tycker Hans Blomgren.

– De brukar annars vara ganska försiktiga i trafiken, det är därför inte många björnar blir påkörda.

Under fredagen startar årets licensjag på björn. Att en björn redan har avlivats i och med bilolyckan kommer inte att påverka det antal björnar som får skjutas i årets licensjakt, enligt Sofia Ageheim på avdelningen för jakt och vilt på länsstyrelsen.

– Nej, möjligen till nästa år. Men nu ändrar vi inte tilldelningen till det här årets jakt, säger hon.

Viltolyckor med björn är inte särskilt vanliga, visar statistik från Nationella viltolycksrådet. I Gävleborg har det hänt som mest en eller två gånger per år de senaste fem åren. Totalt i hela Sverige rör det sig om sammanlagt mellan två och nio skadade björnar per år i trafiken. Det kan jämföras med rådjur, som orsakar omkring 35 000 trafikolyckor varje år.

Mer läsning

Annons