Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration för demokrati

/
  • Eritreanerna demonstrerade mot regimen i hemlandet. På ett av plakaten syns Eritreas president Isaias Afewerki.

Eritreaner i exil tvingas betala skatt till diktaturen de flytt och känner sig övervakade av regimen i hemlandet. På fredagen försökte ett tiotal Ljusdalsbor väcka intresse för eritreanernas kamp för demokrati.

Annons

– Vårt mål är att människorna i Ljusdal ska veta vad som händer i Eritrea. Vi måste berätta för dem, säger Solomon Semere Weldekidan, en av demonstranterna.

Med den eritreanska och svenska flaggan samt plakat och slagord marscherade gruppen från Gärdeåsen till Solhuset via förvaltningshuset. Där hoppades de väcka kommunpolitikernas intresse för exileritreanernas situation.

Under demonstrationen i Ljusdal fotograferades gruppen av en för dem okänd man. Ordväxling utbröt och polisen kontaktades innan mannen försvann från platsen.

I höstas rapporterade svenska medier om den skatt som regimen i Eritrea ålägger eritreaner som vill söka om pass eller betyg genom ambassaden i Sverige. Två procent av inkomsten från förvärvsarbete, studiebidrag och olika former av socialt stöd går till regimen. I ett flygblad som delades ut under demonstrationen skriver gruppen att de befarar att regimtrogna eritreaner arbetar som tolkar och modersmålslärare i Sverige och därigenom fungerar som spioner åt Isaias Afewerkis regering.

Mer läsning

Annons