Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellenbanan satsar i Hybo

/
  • Tre järnvägsprofiler tillhörande Dellenbanans Vänner. Från vänster Sigurd Melin, Carin Sandin och Claes Sundberg.

Järnvägsvännerna på Dellenbanan befäster sin ställning med att satsa i Hybo. Bland annat på en vagnshall.

Annons

Därutöver gäller stärkandet av besöksnäringen i området genom dressinuthyrning och museitrafik.

Det var tummen upp då järnvägsföreningen Dellenbanans vänner i lördags firade sin 25-åriga existens. En förening som till en början kallade sig "Järnvägsföreningen Ljusdalsbanans Vänner".

Vad har då hänt under de gångna 25 åren?

Sigurd Melin, ordförande:

- Med glädje noterar vi i dagarna att Banverket deklarerat att banan inte ska rivas. Den ska finnas kvar i malpåse. Det finns inte längre nåt direkt hot mot järnvägen. Vi kan därmed arbete avspänt och långsiktigt.

Dellenbanans vänner har målet att fortsätta befästa det man uppnått, det vill säga att arbeta för att ökad besöksnäring med dressinsatsningen. Men också utbyggnaden av museitrafiken.

- Närmast till hands ligger att få till stånd en vagnshall i Hybo. Vi behöver en plats för förvaring och underhåll. Och det kan vi få genom ett befintligt magasin.

Med glädje noteras också att man återöppnat just för framkomlighet av dressin och arbetsfordon längs Delsbo - Hybo. Järnvägsvännerna hoppas också kunna teckna avtal med Banverket om att utföra visst underhåll. Nyligen erhöll man också 160 000 kronor för att bygga ihop ett arbetståg.

 

Mer läsning

Annons