Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bygga en stad – i köpingen

/
  • De vill bygga en stad i köpingen. I måndags tog Centrumgruppen sitt första steg genom inviga det nyinrättade

Hur kan Ljusdal bli mer attraktivt i framtiden? Frågar du ett gäng handlare i centrum blir svaret: bygg en stad – i köpingen.
Nu vill de ha en dialog med invånarna och i veckan öppnade de ett "stadskontor".

Annons

Mer bostäder, mer affärer, mer liv och mer rörelse. Kort sagt, lite mer av allt, skulle göra Ljusdals centrum mer attraktivt. Inte bara för besökare utan även för de som redan bor här. Det tror ett gäng handlare som kallar sig Centrumgruppen. De vill undersöka möjligheterna att bygga "Ljusdals Stad" mitt i köpingen. Bakom namnet döljer sig en dröm om en rejäl satsning på den rektangel som ramas in av Bjuråkersvägen och Stationsgatan i väster och öster, samt Hotellgatan och Norra Järnvägsgatan i norr och söder.

Läs mer: Centrumgänget vill att Östernäs-planerna skrotas

– I den lilla rektangeln vill vi få in mer verksamhet. Vi vill bli en stad där, säger Sven Cahling från Centrumgänget.

Själv tror han att en förtätning av området med mer byggnader, bostäder och butiker, skulle kunna göra att känslan av en levande stadskärna permanent. Han drömmer om olika mötesplatser i Ljusdals offentliga rum och Barbro Larsson, som också ingår i Centrumgruppen, håller med.

– Jag vill se att folk är ute och flanerar som de gjorde förr. Man ser aldrig någon som är ute och går numera, säger hon.

– Precis som på skyltsöndagen, fyller Sven Cahling i och fortsätter:

– Vi vill ha skyltsöndag året om. Då känns det som att Ljusdal är mycket större. Man trängs på gatorna. Jag tror många vill ha det.

Läs mer: Julstämningen värmde under förra årets skyltsöndag

Om det blir fler flanörer på gatorna får tiden utvisa. I måndags tog iallafall hon och övriga initiativtagare till "Ljusdals stad"-projektet ett steg i den riktningen när de öppnade ett "stadskontor" i bokhandlargränden. Det ska fungera som mötesplats för idéer och diskussioner om vad som kan göras av centrum. Det kommer vara öppet lunchtid åtminstone året ut och extraöppet just under skyltsöndagen. Men gruppen ska också försöka nå folk digitalt, genom en hemsida och en facebookgrupp.

Läs mer: Så kan Ljusdals nya kulturkvarter se ut

Alla dessa idéer, och inte minst deras egna som sträcker sig från inglasade gågator till saluhallar, hoppas de sedan ska användas bland annat i framtagandet av den kommande centrumplanen och handelspolicyn.

Läs mer: Tre centrumdelar ska bilda en helhet Ljusdals centrum

Gruppen är medveten om laddningen som begreppet "stad" har i Ljusdal där förhoppningarna att få stadsprivilegier kom på skam under förra seklet. Enligt Cahling är det en medveten blinkning med lite humor, men mycket allvar.

– Vi efterlyser de miljöer man saknar i Ljusdal och vi vill veta vad folk känner när de tänker på ordet stad, säger Sven Cahling.

Mer läsning

Annons