Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De sparkar undan benen på vår son"

/

Om gruppboendet Backatorp läggs ned kommer det få förödande konsekvenser för vår son, det menar makarna Joghans i Järvsö.
– Jag upplever det här som att de sparkar undan benen på vår son, säger Rune Joghans.

Annons

Det var på torsdagen som omsorgsnämnden tog beslutet om att lägga ned Backatorp på Juliasområdet i Ljusdal. Men makarna Joghans anser att beslutet strider mot LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– LSS är en tvingande lag som ska ge rätt till självbestämmande, delaktighet, individuellt anpassade metoder och rätt kompetens hos personalen. Tvingas vår son flytta är det mot hans bestämda vilja och vi anser att kommunen då bryter mot LSS, säger June Joghans.

De alternativ som nu lagts fram för sonen är flytt till något av de andra större gruppboendena i Juliasområdet. Men det är inte ett alternativ enligt makarna Joghans då sonen tidigare utsatts för misshandel av en annan boende, något som satt djupa spår i honom.

– För honom är den händelsen som att den var i går, han glömmer inte sådant han varit med om. Att anvisa honom tillbaka till det stället som han förknippar med något så skrämmande tycker jag är väldigt opassande, säger Rune Joghans.

Mer läsning

Annons