Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De samlas kring kultur: "nu ska vi bli ännu bättre"

/
  • Folkungarna fick tinget att hoppa hoppsasteg.
  • Kajsa Ravin, kultur- och fritidschef i Gävle kommun var en av kulturtingets många deltagare.

Vad kan man göra för att stärka kulturlivet i länet? Hur kan man arbeta tillsammans?

Annons

Det var några frågor man försökte besvara på kulturtinget i Slottegymnasiets lokaler i lördags.

Tinget anordnades av Region Gävleborg och tanken är att olika delar av kulturlivet och de som arbetar med kultur ska kunna träffas och utbyta tankar och idéer. Här sammanstrålade politiker och tjänstemän med representanter från föreningar och professionella kulturarbetare: alltifrån konstnärer till skådespelare och musiker.

– De flesta konstyttringar fanns representerade. Sammanlagt var ett hundratal personer på plats, berättar Marie Abrahamsson från Musik- och Kulturenheten i Ljusdals kommun.

Läs också: Ljusdalsborna har sagt sitt - Klart med namn på Ljusdals kulturcentrum

En föreläsning om hur Östersunds fotbollsklubb har använt kultur för att prestera bättre lockade stort intresse.

Karin Wahlén, klubbens kulturcoach berättade hur fotbollslaget lyfte sitt spel med hjälp av kultur.

– De har gjort sådant som att dansa modern dans, skriva en bok och ägna sig åt performancekonst. Arbetet hjälpte dem att klättra upp i Allsvenskan. Tillgång till kultur gör att man bättre tar hand om hela människan. Det var imponerande att lyssna på, berättar Abrahamsson och fortsätter:

– För att prestera så bra som möjligt på fotbollsplanen hjälper det att vara tillfredsställd också på andra plan. Det gäller även i andra områden: på arbetsplatser, i skolan. Tanken är att se människan som en helhet. Som arbetsgivare behöver man tänka på hela människan inte bara vad den ska prestera inom ett begränsat område. Folk presterar bättre om de mår bra. Man hanterar livet bättre om man känner sig hel. Detta är ett sätt att tänka på som kommer mer och mer.

Läs också: Så kan Ljusdals nya kulturkvarter se ut

Illustratören Ida Björs dokumenterade hela tinget med sin penna.

Under eftermiddagen bjöd Folkungar upp till musik. Folkungar är ett Bilda-projekt till för att ge barn möjlighet att möta folkmusik på ett lekfullt sätt genom alltifrån workshops till stämmor. Tillsammans komponerade musikerna och tingets kvinnor och män en folkvisa. Utrustade med stråkar och strängar fick musikerna sedan ut samtliga kursdeltagare på skolgården för att hoppa hoppsasteg ett helt varv runt matsalen.

– Det såg otroligt roligt ut. Det lockade definitivt fram leenden. Det går inte att hoppa hoppsasteg och samtidigt vara sur.

Läs också: Konstnären Diana Andersson: "Jag inbillar mig att jag kan förändra världen med knöliga krumelurer"

Mer läsning