Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De riskerar politisk timeout för försvunna Seko-miljonerna

De 14 miljoner som Seko-klubben i Ljusdal inte har kunnat redogöra för bekymrar Ljusdals socialdemokrater. På lördag hålls ett extra verkställande utskott där Bosse och Mattias Hedin kommer att frågas ut.

Annons

– Vi vill lyssna på dem och höra hur de ser på den uppkomna situationen och hur vi ska förhålla oss vad gäller deras förtroende, säger Örjan Fridner, partiordförande i Socialdemokraterna Ljusdal.

Det var förra tisdagen som Seko-förbundet meddelade att styrelsen för fack-klubben Seko Väg och Ban 221, som har sitt säte i Ljusdal, var suspenderad och att ombudsmannen Bosse Hedin hade avskedats för illojalitet mot arbetsgivaren. Mattias Hedin var ordförande i klubben, samtidigt som både Bosse och Mattias är socialdemokrater med viktiga förtroendeposter i Ljusdals kommun. Bosse är vald av kommunfullmäktige som vice ordförande i styrelsen för Ljusdals energi.

– Då är man juridiskt ekonomiskt ansvarig också. Det skulle vara väldigt allvarligt om han är inblandad i något. Mattias sitter i kommunfullmäktige. Båda posterna har med förtroende att göra, säger Örjan Fridner.

Det finns därför en stor oro inom partiet över situationen.

– Det är ju förskräckliga summor det handlar om, 14 miljoner kronor, så det är oerhört allvarligt. Vår uppgift är att stötta våra partimedlemmar, men samtidigt vi måste förbehålla oss rätten att lyssna in hur de resonerar.

Örjan Fridner hoppas att de ska få bra svar av Bosse och Mattias Hedin på lördag.

– Finns det bra och tydliga svar på frågan så att inte förtroendet för vårt parti och vår organisation skadas så är det bra. Kan vi inte räta ut alla frågetecken på lördag så kan det bli tal om att diskutera en politisk timeout med Bosse och Mattias.

Örjan Fridner vill sedan förtydliga sitt uttalande:

"Jag räknar inte med att överhuvudtaget räta ut alla frågetecken på lördagens vu-möte utan vu:s uppgift på lördag är att lyssna in hur Bosse Hedin och Mattias Hedin ser på den uppkomna situationen utifrån hur förtroendet för dem som förtroendevalda kan påverkas, liksom också hur förtroendet fört vårt parti påverkas av det inträffade. Dessutom är det av stor vikt att lyssna av vad vu anser och beslutar i den uppkomna situationen.

Timeout kan det mycket väl bli tal om men då är för att lugna ner hela den här frågan och under augusti-september kunna ta upp den på nytt och då kanske en del frågetecken har rätats ut.

Som LjP framställer frågan om timeout kan det lätt uppfattas som någon form av misstroende i botten beroende på eventuellt uteblivna svar. Den tanken har inte på något sätt föresvävat mig och den är heller ej aktuell."

Läs allt om Seko-skandalen här!

Mer läsning

Annons