Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De promenerade hem med sina kor

/
  • Under tisdagen gick familjen Assis/Vilhelmsson den nästan en mil långa vandringen från Backgårds på Näsvall till hemmet i Sillerbo.
  • Åsa Vilhelmsson hemma på gården Haskens i Sillerbo efter resan från Näsvall. Här tillsammans med en av fjällkorna.
  • Förr gick alla med sina djur på det här viset men nu gäller det att korsa riksvägarna på ett säkert sätt, säger Anders Assis.
  • Åsa Vilhelmsson.

1957 var sista gången någon gått med sina kor till Fäbodvallen Näsvall från sin gård. Under tisdagen gjorde familjen Assis/Vilhelmsson detsamma – fast tvärtom.

Annons

På gården Haskens i Sillerbo har Anders Assis och hustrun Åsa Vilhelmsson precis kommit hem efter en vandring, eller buföring på nästan en mil. Med sig hade de sina två barn och sex fjällkor som nu var hemma efter en tids vistelse på fäbodvallen Näsvall.

Längs vägen stannade de och fikade. Det fanns människor hjälpte till när korna skulle korsa riksvägen. När de nästan var framme var det korna som tog täten, kanske med tanke på att de kände igen sig, berättar Åsa Vilhelmsson.

– Det tog tre och en halv timme att gå till gården. Det var snabbare än vad vi hade räknat med, för det tog fem timmar att gå upp till vallen, säger hon.

Familjen hade vädret med sig och klarade sig från regnet men det var väldigt blött på sina ställen längs vägen. Framme på gården var de trötta men glada över att de fått hem korna.

– Vi hade tänkt ha kvar djuren längre men med tanke på att det funnits varg i området så ville vi ta hem dem, säger Åsa Vilhelmsson.

Sedan 1998 har familjen haft djur på Backgårds, en av sex vallar på Näsvall och sist någon lantbrukare med kor gick till vallen från sin gård var 1957. Nu, 58 år senare var det dags för familjen Assis/Vilhelmsson att göra detsamma – fast tvärtom.

– Vi har aldrig gått hem med djuren, utan vi har kört dem med traktorer och transporterat de i vagnar, säger Anders Assis.

Det var så här folk gjorde förr i tiden och det är ovanligt att göra nu, säger Anders Assis. Men han ser många fördelar med att vandra med djuren på det här viset.

– Det är enklare såhär. Det skulle ta nästan lika lång tid att lasta dem och tvätta vagnarna som att gå med dem. Sedan är det ju både ekonomiskt och ekologiskt, säger Anders Assis.

– Folk tror att det är jobbigt för djuren men de har ju ben, säger han och ler.

Mer läsning

Annons