Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär sig dansa hambo: "Nu laddar vi inför Hälsingehambon"

/

Det var fullt pådrag på dansgolvet när Anna och Per från Järvsö folkdanslag bjöd upp till en hambo.

Annons

Det var i lördags Anna Valsberg och Per Eriksson visade hur en hambo ska dansas. Många hade tagit sig hit. Detta var första gången för de allra flesta.

– Undervisningen vänder sig till nybörjare. Många hörde av sig förra sommaren i samband med Hälsingehambon och berättade att de ville lära sig. Vi var 18 stycken i dag. Jätteroligt, förklarar Anna Valsberg och fortsätter:

– Dessutom är det roligt att dansa hambo. Över huvud taget mår man så bra av att dansa att jag vill att alla ska lära sig. Jag arbetar som sjukgymnast och vet hur bra dansen är för både kropp och hjärna.

Läs också: Hälsingehambon 50 år

Dansen höll till i folkdanslagets lokal i Viks gamla skola utanför Järvsö. Man tränar inför Hälsingehambon i sommar.

– Jätteroligt men svårt, ger en av deltagarna, Märit Andersson från Järvsö, som omdöme.

– Jag har länge velat lära mig så nu tar jag tillfället i akt, berättar hon.

Under kvällen ringlade sig bilkön lång längs vägen mellan Järvsö och Nor. Folk från hela Hälsingland kom till Vik för att dansa till tonerna av Järvsö spelmanslag och tre gästande grupper.

– Det skor och jackor överallt. Det är så trångt och varmt att det immar på rutorna. Det är ett gott betyg. Det är roligt om det vår lokal blir ett danshus, en mötesplats för spelmän och dansare både från trakten och fjärran bygder, säger Anna Valsberg.

Läs också: Dags för Kallstämman i Järvsö: "En annorlunda upplevelse"

Själv upptäckte hon folkdansen i samband med en nybörjarkurs i fiol för tre år sedan.

– Det hängde en lapp om nybörjarkurs i polskor. Efter att gått en gång var jag fast. Nu reser jag även för att dansa. Jag har varit i Telemark och Röros i Norge. De har helt egna danser. Själva folkdansen är som en undergroundrörelse. Innan jag började dansa visste jag knappt att den pågick. Nu hittar jag den överallt. Det är som om en ny värld öppnar sig.

Nästa chans att dansa i Vik blir under Kristi Himmelfärdshelgen. Då kommer spelmän från Jämtland hit.

Järvsö folkdanslag kommer att hålla hambokurser varje onsdag kväll från och den maj ända fram till att Hälsingehambon går av stapeln den 9 juli.

Läs också: Hon spelar fiol i spelmanslaget - nu släpps deras skiva

Mer läsning