Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gör mat på vilda växter

/
  • Dan Uhrbom höll kurs i rawfood och vilda växter i Svedbovallen.
  • Eva Sandborgh från Järvsö trycker ner riven kål i en burk där den ska fermenteras och bli surkål.
  • Maria Strömbäck Svärd från Björnmyra har plockat mjölkört och andra växter kring fäbodvallen.
  • Blommorna hackas och lägg i burkar, där de ska syras.
  • Tallkottar kan man också äta.
  • Mycket av det som växer i naturen kan bli mat.
  • Gustav Lindholm fick lära sig av Dan Uhrbom om vad man kan ta till vara på i det vilda.

Syrade vilda växter, squashspagetti, granskottsgodis och inlagda tallkottar. Det var några av de maträtter kursdeltagare fick tillreda och smaka på när Dan Uhrbom bjöd in till kurs i rawfood och vilda växter på Svedbovallen.

Annons

Det är inte bara i matbutiken och trädgården det går att hitta ingredienserna till sina måltider. Ute i naturen finns det mycket som man kan plocka och använda - och det helt gratis. I helgen fick ett tiotal personer lära sig att laga rawfood, det vill säga mat utan tillagning, på vilda växter och ekologiska grönsaker.

– Det är jättespännande. I går gick vi ut och plockade vilda växter här omkring och gjorde en hel måltid på vilda och ekologiska produkter. Det blev jättegott, säger Gunilla Lundin från Undersvik.

En av hennes favoriter var en efterrätt på bland annat granskott, fikon, blåklocka och kakao.

– Det blev som godis.

Men de får också lära sig att se på kosthållning i ett större perspektiv.

– Alla växter är ju ett levande väsen. Vi avslutade gårdagen med en meditation, säger Gunilla Lundin.

– Det handlar om att balansera kropp och själ, fyller kurskompisen Carina Karlsson i.

Även Gustav Lindholm uppskattar kursen.

– Jag tycker det är intressant att se vad man kan ta vara på i det vilda.

Under söndagen får de lära sig att göra surkål samt syra vilda växter.

– Det går att torka också, men fermenterat är nyttigare, säger kursledaren Dan Uhrbom, som har lång erfarenhet inom branschen.

Han började intressera sig för ekologisk odling och råkost redan på 60-talet och håller numera kurser i rawfood, vilda växter och överlevnadstekniker. Det finns många fördelar med att äta mycket växtbaserad mat, påpekar Dan Uhrbom.

– Det är väldiga resurser vi har i naturen. Du har alla näringsämnen i det här, säger han och pekar på den hög av rallarrosor, älggräs och andra växter som ligger på bordet.

– Gröna blad innehåller alla essentiella aminosyror, du har tre olika D-vitaminer i dem, och den som äter vilda gröna blad har ingen brist på omega 3.

Mer läsning

Annons