Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De förföljdes av björn

/
  • Ingemar Persson och hästen Järvsö Jörgen förföljdes av björn över en kilometer när de tränade på måndagen. Men varken Ingemar Persson eller hästen fick några skador efter björnjakten.

När Ingemar Persson red på Höga berget vid Milsjön i Järvsö på måndagen, som så många andra gånger, fick han ett oväntat möte. Hästen, Järvsö Jörgen, fnös plötsligt till och framför honom stod en björn. Järvsö Jörgen stegrade och satte av åt andra hållet.

Annons

– Vi tränade och red upp och ner för backen där på Höga berget. När vi var på väg hem tittade jag efter stubb och sten när hästen plötsligt stegrade, berättar Ingemar Persson.

Då stod en björn framför dem och hästen var inte sen att reagera som satte av upp mot berget igen. Ingemar Persson var heller inte han sen att reagera och tog ett stadigt tag för att hålla sig fast.

– Min enda tanke var att hålla mig kvar och kontrollera hästen.

Björnen ville inte ge sig och följde efter. Hästen tog Högabergsstigen ner och även så björnen. Ingemar Persson uppskattar att det blev en färd omkring en kilometer.

I början av gamla Harsavägen, där gav björnen upp. Ingemar Persson blev förvånad att den jagade dem så pass långt. Han tror att om den bara varit lekfull skulle den inte ansträngt sig så mycket som den ändå gjorde.

Det var en färd som kunde slutat mycket olyckligt och Ingemar Persson är glad över att både han och hästen var van vägen och att båda två var så pass bra tränade.

– Det var tur att hästen hade bättre kondition än björnen, säger han.

Mer läsning

Annons