Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flesta har ström igen

De flesta fick strömmen tillbaka under onsdagen, några får vänta ytterligare någon dag och enstaka blir utan ström även under nyårshelgen.

Annons

Av Fortums kunder i Ljusdals kommun var fortfarande 540 utan ström på onsdag eftermiddag: 254 i Järvsö, 116 i Färila, 133 i Los-Hamra och 67 i Ljusdal-Ramsjö.

– Det är Ljusdal och Hudiksvall som är värst drabbade. För vissa kan det ta lång tid innan de får ström. Skadorna visade sig vara mycket värre än vi hade föreställt oss, sa Carola Hjerthén, tillförordnad presschef på Fortum.

En stor del av kunderna skulle ändå få strömmen tillbaka under onsdagen, andra får fortsätta att vänta till torsdag och fredag och enstaka kan bli utan ström även över nyår, berättade hon.

Av Ljusdal energis kunder fick abonnenter i Oppli, Skräkle och Sandvik ström på onsdagen. Däremot skulle de inte komma att hinna åtgärda elen till kunderna på linjen i och till Hälsinge-Nybo.

Jon Johansson, informationsansvarig på Ljusdal energi, uppskattade att 100–150 kunder inte skulle hinna få ström till natten.

Härjeåns kunder i Kårböle fick elen tillbaka på onsdagen.

– Och målet är att även Ramsjöområdet ska få tillbaka strömmen ikväll. Vi jobbar stenhårt på det, sa Sten-Olov Salomonsson, vd på Härjeån, på onsdag eftermiddag.

Även de minsta elleverantörerna har haft längre avbrott på sina nät. Hamra besparingsskogs kunder i Toms och Björkberg fick vänta på ström tills på tisdag. Men på onsdag morgon fick de sista kunderna tillbaka sin ström, meddelade Caroline Trogen.

Elektras kunder i Risarven och Lillskog blev utan ström vid Dagmars härjningar natten mot annandagen. I Lillskog satte de in ett reservkraftverk och i Risarven skulle de få ström till natten.

– Vi hoppas på det, sa Anders Olars på Elektra på onsdag.

Mer läsning

Annons