Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får Ljusdals att blomstra

/
  • Maria Andersson (tv) och Pia Hedblom (th) är säsongare på parkenheten i Ljusdals kommun. De har båda mångårig erfarenhet av jobbet.– Vintern är som en lång transportsträcka fram till det här, säger Pia.

Många av kommunens rabatter, buskage och blomsterlådor står trots den varma sommaren fortfarande i blom. Säsongarna på parkenheten har jobbat igenom både hetta, regn och blåst för att ge Ljusdalsborna en vackert utsmyckad köping under semestertiden.

Annons

Pia Hedenblom från parkenheten sträcker fram en grön, örtliknande växt.

– Det här är åbrodd. Förr i tiden användes det i kyrkan för att dölja när folk luktade illa. Doften påminner lite om coca cola, lukta!

Vi befinner oss vid gamla stans grusplan i Ljusdal. Den gröna kvisten som Pia Hedblom håller upp är tagen ur den nyanlagda rabatten precis brevid oss. Här vid parkeringen har hon tillsammans med kollegan Maria Andersson jobbat sedan i maj för att förgylla den gråa planen med växtlighet. Förutom åbrodd finns här nyplanterad borstnejlika, flocknäve och rudbeckia.

Passionen för växter och trädgårdsarbete skiner tydligt igenom - det här är något de har längtat efter länge.

– Ja, det här har man väntat på hela långa vintern. Det är det här man lever för, säger Pia Hedblom och ler.

Med sig ut i rabatter, buskar och parker har Maria och Pia en grupp med sommarjobbande ungdomar. Emma Larsson och Sanna Färlin går på gymnasiet och har hjälpt till i tre veckor.

– Det är roligt. Det blir fint och så känns det som man gör något bra, säger Sanna Färlin.

Mer läsning

Annons