Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datastopp i kommunen

Samtliga enheter inom kommunens förvaltning blev på tisdagsförmiddagen utan dataförbindelse, sedan ett brandlarm utlöst sprinklersystemet i serverrummet i förvaltningshuset i Ljusdal. Personal jobbade för högtryck under dagen för att få undan vattnet i rummet så att datasystemet skulle kunna tas i bruk igen.

Annons

Vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen utlöstes brandlarmet i datorrummet, där de servrar som betjänar samtliga kommunala enheter är belägna.
Alla som befann sig i huset fick utrymma byggnaden, medan räddningstjänsten, som larmats, tog sig in i huset. Någon brandhärd kunde de inte upptäcka.
Det sprinklersystem som finns i datorrummet hade utlösts till följd av larmet och servrarna överöstes med vatten, vilket fick till följd att alla dataförbindelser inom de kommunala enheterna, bland annat förvaltningshus, skolor och särskilda boenden slogs ut.
Sedan räddningstjänsten blåst faran över och återställt larmet fick personal och besökande återvända in i byggnaden.
Under hela dagen pågick arbetet för att få undan vattnet ör att få igång datasystemet igen. Först under onsdagsmorgonen räknar man med att kunna återstarta systemet.
För många kommunala enheter fick driftstoppet stora konsekvenser.
I skolorna fick man överge all undervisning med datorstöd.
I förvaltningshuset finns enheter som är mer datorberoende än andra. På ekonomienheten, där siffror, fakturor och redovisningar dagligen haneras via datorer, blev det stopp i dessa funktioner. I stället ägnade sig personalen åt andra arbetsuppgifter, bland annat att läsa in sig på olika material, arkivering och städning, i väntan på att dataförbindelserna kunde återupptas.

Mer läsning

Annons