Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kapade två unga män en bil i Järvsö: "De ville rymma"

/

De två 18-åriga män som suttit anhållna för bilkapningen i Järvsö släpptes i helgen. De har erkänt brottet och anledningen till gärningen var att männen ville rymma från det fosterboende respektive HVB-hem där de bor.

Annons

Det var på onsdagskvällen i förra veckan som en dramatisk syn utspelade sig på Stationsgatan i centrala Järvsö. Två maskerade och beväpnade män hotade då en bilägare i 30-årsåldern med ett pistolliknande föremål och flydde sedan från platsen i den stulna bilen. I flykten körde männen av vägen några kilometer från Hybo och kunde i samband med det gripas av polisen.

Läs mer: Järvsöbor efter den dramatiska bilkapningen: "Skiträdd"

Efter förhör tog åklagare beslut om att männen skulle anhållas för det väpnade rånet. På fredagen beslutade kammaråklagare Christer Sammens att inte begära att de båda männen skulle häktas för brottet, som rubriceras som grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

– Det beror dels på att de erkänner gärningen och dels på deras ringa ålder i kombination med att de i princip är ostraffade sedan tidigare. Allt det sammantaget gjorde att jag bedömde att de inte skulle begäras häktade för det här, säger kammaråklagare Christer Sammens vid åklagarkammaren i Gävle.

De båda männen är 18 år och ska enligt Christer Sammens bo på fosterhem respektive HVB-hem i Hälsingland.

– Båda är placerade på olika boenden i Hälsingland. De ville rymma därifrån och det var därför som de skulle stjäla en bil, säger han.

Nu ska utredningen färdigställas och därefter kommer kammaråklagare Christer Sammens att väcka åtal mot männen vid Hudiksvalls tingsrätt.

Vad kan du säga om straffskalan för det här brottet?

– Man kan jämställa det med ett rån. Det är likvärdigt, men eftersom det är frågan om en bil som de bara hade för avsikt att åka med blir den juridiska termen ändå tillgrepp. Men det är ett högt straffvärde för den här typen av brott och i normala fall leder det till fängelse. I detta fall finns det dock andra omständigheter som kommer att beaktas, bland annat deras ålder och liknande, säger Christer Sammens.

Brottsrubriceringen grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel kan komma att utökas ytterligare då männen också misstänks för ringa narkotikabrott och föraren även för rattfylleri genom bruk av droger.

– De är provtagna för ringa narkotikabrott och drograttfylla. De visade tecken på det i samband med gripandet. Analysen får visa huruvida det är så, sa kriminalinspektör Anders Sigurdsson vid Ljusdalspolisen i förra veckan.

Läs mer: Fortfarande ingen gripen för överfall i Ljusdal

Under torsdagen, dagen efter bilkapningen, inkom det ytterligare en polisanmälan om tillgrepp av fortskaffningsmedel till polisen. En bil i närheten ska under onsdagskvällen ha fått en ruta krossad och inuti bilen ska det finnas tecken på att någon har försökt stjäla den. Även det brottet har de båda 18-åriga männen erkänt.

– De har medgivit att de gjorde det först innan de rånade den andra bilen, säger Christer Sammens.

Bilägaren som blev utsatt för rånet klarade sig utan några fysiska skador i samband med händelsen, men ska ha blivit chockad, enligt Ljusdalspolisen.

Få reda på de senaste nyheterna genom vår nya app. Ladda ner den här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons