Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför anmäler Ljusdalsborna sina grannar

/

Många stör sig på sina grannar och uppåt hundra anmälningar kommer varje år in till Ljusdalshems störningsjour. Det är dock väldigt få som blir vräkta – bara en under hela förra året.

Annons

Vem har inte någon gång stört sig på grannens skällande hund, högljudda tv eller sena festande? I de flesta fall kan det räcka med att knacka på eller lämna en lapp för att få lugn och ro, men ganska ofta blir även störningsjouren inkopplade.

För det kommunala bostadsbolaget Ljusdalshem är det Securitas som hanterar dessa larm. Under 2014 tillkallades störningsjouren totalt 86 gånger. Av dem kunde 42 stycken störningar konstateras och sedermera dokumenteras. Exempel på störningar som kan vara svåra att konstatera är barn som spelar fotboll på gården eller en granne som stampar i golvet när denne går.

Trots antalet anmälningar vräktes under samma år endast en person på grund av störning från Ljusdalshems totalt 1700 lägenheter (serviceboenden och dylikt borträknade).

– Ungefär så brukar det se ut, det är sällan det går ända fram till en vräkning, säger Lasse Pårs, som menar att i de flesta fall så väljer den störande hyresgästen självmant att flytta efter att ha mottagit en sista varning i form av ett så kallat rekommenderat varningsbrev.

Ett sådant varningsbrev delas ut om en hyresgäst återupprepar en störning inom fyra månader från och med att en första skriftlig varning delats ut. Under 2014 delades 7 stycken rekommenderade varningsbrev ut.

Enligt Lasse Pårs är det inte den vanlige festprissen som ligger mest i riskzonen.

– Den typen av människor går ofta att prata med. Det är vanligare med personer med psykiska problem och, eller, drogproblem som inte klarar av att hantera sitt missbruk eller sin sjukdom, säger Lasse Pårs.

– När det gäller folk som har sin första bostad och har inflyttningsfest och tjugoårsfest och så vidare, där handlar det mer om en uppfostransgrej.

Enligt statistik från Ljusdalshem så dokumenteras flest störningar i förhållande till antalet lägenheter i Ljusdal. Där toppar Gärdeåsvägen med totalt 14 stycken. I Färila däremot dokumenterades inte en enda störning under 2014.

Lasse Pårs bästa råd för att inte själv bli den där grannen som folk stör sig på är att tidigt etablera en god relation.

– Prata med dina grannar och tala om att du ska ha fest. Säg att om ni stör så kan de komma upp och säga till så dämpar vi oss.

– Alla förstår att någon gång ibland vill man ha en tillställning, men ska man upp och jobba vill man kanske inte att det ska komma som en överraskning,

Mer läsning

Annons