Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damm orsakade att datasystem slogs ut

Tisdagens händelse där sprinklersystemet utlöstes i kommunens datacentral med följd att hela det kommunala datasystemet slogs ut visar hur känsligt dagens datorberoende samhälle är. Damm är en trolig orsak till att sprinklersystemet utlöstes.

Annons

I datacentralen finns ett modernt brandlarm, där luft kontinuerligt sugs in och analyseras. I det här fallet misstänker man att dammpartiklar fått brandlarmet att reagera och därmed utlösa sprinklersystemet.

– Det är ett känsligt larm och ska så vara i ett sådant här rum. Nu får vi ta upp en diskussion kring hur vi kan undvika att en sådan här händelse, där damm utlöser sprinklern, inte upprepas, säger Stig Olsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen där it-enheten ingår.

– Ett driftstopp på ett dygn kanske vi får räkna med, men vi måste se över det hela för att åtminstone minska riskerna för att något liknande det här (tisdagens falsklarm) inte inträffar, säger Stig Olsson.

Tisdagens driftstopp fick allvarliga konsekvenser ute i de olika enheterna. Alla kommunala verksamheter är anslutna till de centrala servrarna i förvaltningshuset. De interna dataförbindelserna, webb, e-post och ip-telefoni slogs ut helt.

På onsdagsmorgonen var datasystemet igång igen, sedan avfuktare under natten sett till att all fukt avlägsnats från datacentralen.

 

Mer läsning

Annons