Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelparkens framgång ger turister

/
  • Järvsö bergcykelpark växer. – Vi är den cykelpark som växer snabbast i världen, rent procentuellt, säger Lars Lööv, en av ägarna till parken.

Allt fler turister väljer att besöka Järvsö. Bara när det gäller logi har sommarens bokningar ökat med 56 procent jämfört med förra sommaren, och turisterna stannar ända in i oktober.

Annons

Järvsö bergcykelpark har sedan starten för tre år sedan ökat antalet cykeldagar med nästan 100 procent varje år. Åkarna kommer från hela landet.

– Det känns jättehärligt. Det är otroligt tacksamt att det som startade som ett hobbyprojekt totalt har spårat ur på ett positivt sätt, säger Lars Lööv, en av ägarna till cykelparken.

I och med att parken har ökat sina besök ökar också besökarna till Järvsö. Och eftersom att många cyklister inte kommer från orten behöver de någonstans att sova. Järvsö turistbyrå säger att de tror att en stor del av bokningsökningen när det gäller logi beror på cykelparken.

– På grund av den har det varit väldigt mycket bokat på helgerna fram till den sjunde oktober då parken stängde. Så har vi inte haft tidigare, då har det börjat ebba ut i mitten av augusti, säger Victoria Jansson på Järvsö turistbyrå.

Men hon betonar också att ökningen av turister till Järvsö beror på att hälsingegårdarna blivit ett världsarv. Och två tredjedelar av besökarna som kommer in på turistbyrån frågar efter Lill-Babs caffär. Järvsö blir allt mer poplärt att besöka, enligt turistbyrån, som hoppas att den uppåtgående trenden fortsätter.

Att just bergcykelparken blivit en turistdragare och så populär tror Lars Lööv beror på att de har cykling för alla. Av de snart nio cykelleder (en nionde byggs i detta nu och kommer att vara klar till nästa års säsongsöppning) som finns på berget är åtminstone fyra stycken sådana som även nybörjare klarar.

Mer läsning

Annons