Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiets kretsledare om Helena Brinks avhopp: "Jag fick läsa om det i tidningen"

/
  • Helena Brink lämnar Centerpartiet till förmån för Moderaterna. Något som överraskar kretsledaren Jaana Hertzman (lilla bilden) som fick läsa om det i tidningen.

Helena Brink lämnade Centerpartiet för Moderaterna under fredagen. Något som överraskade många, inte minst kretsledaren för det parti hon just lämnade.
– Jag fick läsa om det i tidningen, säger Jaana Hertzman (C).

Annons

På fredagsmorgonen kom ett pressmeddelande som berättade att Helena Brink, centerpartist sedan 25 år tillbaka, lämnar partiet till förmån för Vallianskollegorna i Moderaterna.

Läs mer: Helena Brink byter parti

Ett beslut som vuxit fram under många år, berättade hon sen för tidningen. Det var också där som centerpartiets kretsledare Jaana Hertzman först fick höra talas om avhoppet och hon sticker inte under stol med att hon blev tagen på sängen av beskedet.

– Jag blev överraskad, naturligtvis, säger Jaana Hertzman.

– Hon betalade medlemsavgiften till Centerpartiet för 2016, så sent som den 28 december, så jag tänkte "jaha?!".

Hur kändes det att få läsa om det i media?

– Ja, vad ska jag säga, jag är inte förvånad över något längre, säger Jaana Hertzman.

Kretsledaren känner inte igen sig i bilden som Helena Brink målar upp om ett parti som tappat i landsbygdsfrågorna och som "saknar energi och geist"

– Jag delar inte den bilden. Hon var faktiskt gruppledare, det är något som får stå för henne, säger Jaana Hertzman.

Läs mer: Helena Brink sågar Centerpartiet: "Har burit dem på mina axlar"

Men det som Jaana Hertzman reagerar starkast på är att Helena Brink inte har för avsikt att lämna sin kommunfullmäktigeplats. Hon hänvisar bland annat till den kandidatförsäkran som alla centerpartister skrev på inför valet 2014. Kretsledaren reserverar sig för att hon inte kommer ihåg den exakta ordalydelsen i försäkran, men i hennes ögon har Helena Brink avgett ett löfte om att vara lojal och driva partiets politik under kommande mandatperiod.

– Annars ska man lämna ifrån sig sin fullmäktigeplats. Det var ett löfte som alla vi kandidater gjorde, säger Jaana Hertzman.

Men Helena Brink anser inte att hon sviker något löfte i och med att hon behåller sin kommunfullmäktigeplats.

– Jag är vald på personkryss så jag tänker sitta kvar. Jag kommer inte skada Centerpartiet på något sätt. Men jag kliver av partiet och sitter kvar i kommunfullmäktige, fast jag sitter med Moderaterna, säger hon.

På frågan om Helena Brink ångrar att hon inte berättade tidigare för sina före detta partikamrater att hon skulle hoppa av, svarar hon nej.

– Nej, det var mitt beslut och jag fattade det. Det hade inte hjälpt om jag tagit upp och berättat det, säger Helena Brink.

Men efter 25 år som partimedlem, är inte det en hederssak att berätta något sånt här?

– Nej, jag tycker jag har skött detta på ett bra och korrekt sätt. På mitt sätt. Jag går vidare och jag tror Centerpartiet går vidare, säger hon.

Jaana Hertzman säger att Centerpartiet ska fortsätta köra sin linje och lägga Helena Brink bakom sig. Hon tror inte att bilden av partiet har påverkats av det som hänt.

– Nej, det är inte Centerpartiet som påverkas av det här, utan hon (Helena Brink reds. anm.) som person, säger Jaana Hertzman.

Läs mer: "Jag förstår henne mycket väl" läs Jaana Hertzman uttalanden efter Helena Brinks avhopp från socialnämnden

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons