Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C-förlust öppnar för nytt styre

Socialdemokraterna och Centern kan inte själva göra upp om de ledande posterna i kommunen inför de kommande fyra åren i den lokala politiken. Centern blev valets stora förlorare med preliminärt tre tappade mandat. Det är nu rödgrön majoritet i Ljusdals kommun.

Annons

Centern backade rejält i söndagens kommunval medan Socialdemokraterna vann ett mandat ytterligare.

Moderaterna och Sverigedemokraterna var de stora vinnarna i riksdagsvalet i Ljusdals kommun och så blev det också i kommunvalet där också Folkpartiet ökade rejält.

Ett lokalval är svårt att förutspå eftersom det oftast inte görs några opinionsundersökningar värda namnet.

Men en inte alltför vågad gissning inför valet var att Sverigedemokraterna nu skulle ta sig in även i Ljusdals kommunfullmäktige. Och så blev det. Det troliga är att den enda hittills presenterade kandidaten Anton Ring Hedman tar plats för SD. I övrigt är det öppet.

På vänstersidan i Ljusdalspolitiken fattades det efter förra valet ett mandat för majoritet i fullmäktige.

De fyra rödgröna partierna hade på söndagskvällen preliminärt sammanlagt 23 mandat (21 krävs för majoritet).

Nu är det alltså möjligt med ett lokalt rödgrönt styre – om det nu går att sluta fred inom detta block. Socialdemokraterna och Socialradikala Demokraterna har inte dragit jämt sedan det sistnämnda partiet bildades inför kyrkovalet 2005. Så frågan är om de kan bilda majoritet tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Mer läsning

Annons