Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg-Sverige stannade upp

/
  • Ett tiotal byggarbetare vid Öhmans bygg samlades i före detta försäkringskassans lokaler i Ljusdal, som håller på att byggas om, för att hedra förolyckade yrkeskamrater med en tyst minut.

Borrar, hammare och andra verktyg lades åt sidan. Man samlades för att tillsammans vara tysta och tänka på sina förolyckade yrkeskamrater i en minut.

Annons

Byggarbetarna i Ljusdal var några av många som deltog i manifestationen runtom i landet.

Byggnads- och industriarbetare på Byggnads och IF Metalls arbetsplatser höll klockan 12 på onsdagen en tyst minut med anledning av alla dödsolyckor bland byggnadsarbetare som inträffat den senaste tiden.

Statistiken visar att mellan nio och 15 dödsolyckor har inträffat varje år bland byggnadsarbetare på deras arbetsplatser sedan 2003. Bara i maj månad i år har tre dödsolyckor inträffat. Senast den 26 maj på ett vindkraftsbygge i Jämtland.

– Det finns dessutom ett mörkertal. Utländska arbetare som omkommer redovisas i sina hemländer, så det är fler än den officiella statistiken visar, berättar Kjell-Åke Eriksson, ombudsman på Byggnads i Hälsingland.

I före detta försäkringskassans lokaler i Ljusdal, som Öhmans bygg håller på att bygga om, samlades byggare från flera olika arbetsplatser för att hålla en tyst minut.

Mer läsning

Annons