Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygden kräver del av vindkraftspengar

I Rättvik får vindkraftsintressenter betala tillbaka en del vad elförsäljningen ger till bygden.
Ljusdals kommun är också inne på samma linje efter ett studiebesök i Dalarna.

Annons

Häromdagen åkte kommunalrådet Sören Görgård (C) tillsammans med tolv företrädare för bygderåd och liknande organisationer i kommunen på en studieresa till Rättviks kommun.

Besöket avslutades med att sällskapet stannade i Furudal för att diskutera hur arbetet ska läggas upp i Ljusdals kommun.

– Vi är inne på någon form av bygdepeng som man har i Rättvik men som även förekommer i Jämtland, säger Sören Görgård.

I Rättvik ger en vindkraftspark cirka 160 000 kronor om året i bygdemedel sedan intressenterna förbundit sig att betala en halv procent av det elförsäljningen omsätter.

– I Jämtland är det en procent. Men det viktiga i det här sammanhanget är att komma in tidigt i processen och upprätta dessa avtal med vindkraftsintressenterna så att vi inte begår samma misstag som med vattenkraften som inte ger så mycket tillbaka till bygden, säger Sören Görgård.

Leif Jönsson, som var med på resan till Rättvik för Ramsjö byaråd, anser att det bästa hade varit om Ljusdals kommun varit ännu tidigare ute i detta sammanhang.

– Det är viktigt att kommunen är med och bevakar våra intressen. Historiskt sett har vi avskräckande exempel i hur till exempel skogsbolagen betedde sig när de köpte upp skog, säger Leif Jönsson.

Mer läsning

Annons