Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna i Ed träffas i fullmånens sken: "det viktigaste är att få vara tillsammans".

/
  • Kalle Häggqvist, Per-Ove Eriksson, Owe Flodin och Sylvia Eriksson och Maude Magnor samlas i byn var gång månen lyser rund.
  • Efter promenaden värmer sig byborna vid en öppen eld.
  • Maude Magnor har kaffet redo.

De flesta går. Andra cyklar, tar sig fram med spark, bil eller häst. Varje gång månen är full samlas byborna i Ed för en gemensam promenad längs byns natursköna vägar.

Annons

– Vi är flexibla med hur man tar sig fram, berättar Maude Magnor och ler.

Hon är uppvuxen i Ed, den lilla byn utanför Korskrogen. Det är här i Ed byborna samlas varje månad när månen lyser rund. Efteråt väntar kaffe och kaka vid en öppen eld på den plats byns lanthandel en gång låg.

– Affären uppfördes 1931 och lades ned i mitten på sextiotalet. Byggnaden revs 1983. Trots att det var så länge sedan kallas platsen fortfarande affären.

Läs också: Vandring i påskharens spår

Traditionen att träffas vid fullmåne började efter en fest på nyårsafton när 1900-talet gick över till 2000. Den gången hade man stämt träff en halvtimme före och en halvtimme efter tolvslaget och i hela Ed brann marschaller.

– Det var så trevligt att umgås att vi bestämde oss för att ordna promenader i fullmånens sken. Säsongen startar i september och slutar nu, på skärtorsdag. På sommaren träffas vi runt andra aktiviteter. Den sista månskensträffen blir alltid något extra. Nu på torsdag ska Kalle Häggqvist som bor i byn göra belgiska våfflor.

Maude Magnor sluter alltid upp i månens sken.

– Är det spögren eller kallare än 20 minus ställer vi in. Bortsett från det träffas vi alltid.

Läs också: Äventyrsvandring för barn på Stenegård

Ed bär på många historier. En handlar om Stor-Gustav som bodde på Öberget strax utanför byn. En dag år 1897 såg Stor-Gustav en luftballong segla över byn. Det var ingenjör Andrée på väg till Nordpolen.

– Stor-Gustav fick tag på linan, stoppade farkosten och ropade: Vart går färden? Norrut, svarade Andrée. Ta vägen över Breasen, Puttjen och Björsensjön, dirigerade Stor-Gustav den kände expeditionen. Han ville visa vägen längs bygdens sjöar och vattendrag. Inget i denna historia är sant, men den är än idag byns mest kända skröna.

Mer läsning