Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byalag drar in sitt alkoholtillstånd

/
  • De pengar som arrangemangen drar in använder byalaget för att betala för tillstånden, ordningsvakterna och musikerna på tillställningen. Om något blir över går det till det årliga underhållet av föreningens hus - den gamla skolan i Stocksbo.

I år blir det ingen alkoholservering på Musikens dag i Stocksbo. Byalaget har dragit in sitt tillstånd eftersom föreningen inte klarar av att leva upp till de krav som alkohollagen ställer.
– Ska det vara så här svårt för en ideell förening? säger Stig Olsson, adjungerad i byalaget.

Annons

Stocksbo-Åbo-Brinnasen byalag har planerat att använda sitt serveringstillstånd för alkohol två gånger i år. Evenemangen Mopedrallyt och Musikens dag är öppna för allmänheten och är den ideella föreningens enda inkomstkälla.

Byalaget kontaktade Skatteverket inför Mopedrallyt och för deras räkning krävdes inte kassaregister. Men kravet står inskrivet i alkohollagen. Byalaget har inte råd att köpa in de tre kassaapparater som krävs för försäljningen av alkohol, mat och entréer.

– Så om vi säljer alkohol men inte använder kassaapparaterna på Musikens dag kommer vårt alkoholtillstånd att dras in. Så då drar vi tillbaka det själva innan, säger Stig Olsson.

– Kommunen är för hård på oss, säger Stefan Mårdberg.

Margareta Andersson som är alkoholhandläggare på Ljusdals kommun säger att hon inget kan göra.

– Så är det. Alkohollagen kräver kassaapparater. Så är lagen och den måste man följa. Vi kan inte göra något åt saken. Många i kommunen har tillfälliga tillstånd och de har skaffat kassaapparater. Det är lika för alla, säger Margareta Andersson.

Mer läsning

Annons