Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgettvist om elevombudet

Elevombudets framtid blev det stora tvisteämnet då barn och utbildningsnämnden diskuterade sparbeting i budgeten. Miljöpartiet och Moderaterna reserverade sig mot att elevombudet dras in.

Annons

I september månad ska barn- och utbildningsnämnden spika sin budget för 2011, men budgetarbetet har redan pågått en tid.

Vid onsdagens möte fanns ett förslag om ett antal sparåtgärder. Det handlar i många fall om mycket drastiska nedskärningar. Exempelvis föreslås att 1,4 miljoner av totalt 1,5 miljoner kronor i budgeten för kompetensutveckling plockas bort. Kvar blir 100 000 kronor.

Förslaget innebar också besparingar på inventarier på 750 000 kronor och på gymnasierådet 900 000 kronor. Dessutom gavs ett generellt besparingsbeting på totalt 1 593 000 kronor som respektive rektor får besluta om.

Samtliga dessa besparingar ställde sig nämnden bakom.

Men förslaget att dra in elevombudet för att på det sättet spara 492 000 kronor blev mera kontroversiellt.

– Det behövs ett elevombud som står på elevens sida då det behövs, ansåg Karin Jansson (MP) och yrkade på att den besparingen skulle plockas bort och hon fick medhåll av Mats Sundell (M).

Nämndens beslut blev att tillstyrka samtliga fem besparingsförslag på totalt 5,1 miljoner kronor. Karin Jansson och Mats Sundell reserverade sig mot indragningen av elevombudet.

Mer läsning

Annons