Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggeriplaner får stor uppbackning

/
  • Det gamla bryggeriet är en vacker byggnad som med sina stora ytor kan bidra till en utveckling av Ljusdalsbygdens museum.
  • Den röda träbyggnaden kan inrymma den verksamhet som i dags bedrivs i Ljusdal och här finns då även plats för nya verksamheter.
  • Museichefen Owe Norberg vill gärna flytta Ljusdalsbygdens museum till bryggeriet.
  • Den nuvarande gasförrådet på bryggeritomten kan bli magasin för museet.

Stort stöd bakom tanken att flytta Ljusdalsbygdens museum till bryggeriet. Nybildat bolag kan förverkliga planerna på ett kulturhus med omfattande aktiviteter.

Annons

Tanken på att flytta verksamheten vid Ljusdalsbygdens museum till bryggeriet växer sig allt starkare.

– Ju fler man träffar desto fler idéer föds. I bryggeriet skulle vi bli en aktör att räkna med, säger Owe Norberg på Ljusdalsbygdens museum.

Tanken är att bilda ett nytt bolag, AB Ljusdals ångbryggeri. Så hette det bolag som 1906 startade bryggeriverksamheten i fastigheten.

Nu är det länge sedan det var bryggeri, men bolaget kan återuppstå med ett brett och folkligt stöd och ägande. Med ett pris på 100 kronor per aktie ska såväl privatpersoner som föreningar och företag bli delägare.

– Bolagsformen är ett alternativ om kommunen tycker det blir för dyrt att genomföra en affär. Ljusdals ångbryggeri skulle kunna vara ett verksamhetsdrivande bolag som hyr av nuvarande ägare men bolaget skulle också kunna vara en ny ägare av bryggeriet, säger Owe Norberg.

Den nuvarande museibyggnaden är i stort behov av åtgärder. Det är förenat med stora kostnader. Men museet är också trångbott i sina nuvarande lokaler.

– Vi har redan i dag en brett stöd och jag tror på ett ännu större folkligt arrangemang. Vi kan få en stor del av näringslivet, organisationslivet och andra kulturpersonligheter att stötta de här planerna, säger Owe Norberg.

Mer läsning

Annons