Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggeriplanen klar

/
  • Planen ligger fast. Kan fastighetsägare, kommun och museum komma sams kan före detta bryggerifastigheten i Ljusdal bli museum med möjlighet till andra aktiviteter på kulturområdet.

Länsstyrelsen tänker inte pröva detaljplanen för före detta bryggeriet i Ljusdal. Det öppnar för nya och rymligare lokaler för Ljusdalsbygdens museum.

Annons

Den detaljplan som kommunfullmäktige antog i mars har nu vunnit laga kraft. Det innebär att Kontorsvaruhuset med ägaren Carl Lindgren i spetsen kan söka tillstånd för att riva det gamla gårdshuset och bygga nytt för sin verksamhet.

Då får Ljusdalsbygdens museum de ytor det behöver i gamla bryggeriet och den utbyggda delen som används i dag som Kontorsvaruhusets butik.

– Går allt som det ska kan vi möjligen ha kommit så långt på sensommaren 2013 att vi kan ha någon utställning på den nya platsen. Men helt klara blir vi inte förrän något senare, säger museichefen Owe Norberg om framtidsplanerna.

Nuvarande lokaler är för små för museets verksamhet. Det handlar om 800 kvadratmeter i huvudbyggnaden och ytterligare 300 i den så kallade Ljusdalsgården bredvid.

Det blir betydligt mer ytor på bryggerifastigheten. Eftersom museet kan få i stort sett hela gamla bryggerihuset och den utbyggda delen som i dag är butik handlar det om runt 1 700 kvadratmeter.

Mer läsning

Annons