Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande brunnar till tusen

/
  • Bristande brunnar bedrövar. Miljöinspektör K-G Åström, här vid brunnsdelar, leder kommunens projekt med att förbättra enskilda avloppsanläggningar.

Det finns 4 000 enskilda avlopp i Ljusdals kommun. Nu ska kommunen syna en fjärdedel av dessa som bedöms vara de sämsta.

Annons

Det är miljöinspektör K-G Åström som håller i projektet i Ljusdal. Kommunen är en av 130-talet i landet som finns med i Naturvårdsverkets satsning Små avlopp – ingen skitsak.

– Vi ska skriva till fastighetsägarna och informera vad som är på gång. Vi kommer dessutom att besöka kanske 150 anläggningar per år i några år framöver. För alla som behöver ett nytt tillstånd ska ha en individuell bedömning, säger K-G Åström.

Om enskilda avlopp inte har fungerande rening riskerar fastighetsägaren att förorena sin egen eller grannens drickvattentäkt.

Övergödning av sjöar och vattendrag är en annan följd i områden där filtreringen från avloppsbrunnarna inte längre fungerar.

Ljusdals kommun har använt slamtömningsregistret för att få en bild över vilka avloppsanläggningar som kan vara mest värda att syna.

Mer läsning

Annons