Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredbandsnätet uppgraderas i Ljusdals kommun

Tillväxtverket har beviljat Ljusdals kommun ekonomiskt stöd för att uppgradera sitt bredbandsnät.
– Fokus kommer att ligga på Järvsö och Färila, säger Per Eriksson på Ljusnet AB.

Annons

Det är inte frågan om några större utbyggnader när Ljusdals kommun får EU-stöd för att förbättra sitt bredbandsnät. Snarare handlar det om en rejäl uppfräschning av det befintliga nätet.

– Vi kommer att byta ut tekniken och ersätta den äldre ADSL-varianten med nyare fiberteknik, säger Per Eriksson som är ansvarig för projektet.

Men kommunens minsta byar, så som Ramsjö och Los, får inte ta del av uppgraderingen. Enligt Rickard Blank som arbetar på kommunens IT-enhet skulle det kosta för mycket att involvera även dessa orter.

– De pengarna finns inte. Men vi har sedan tidigare byggt ut nätet till de här platserna. Och vi har överlag en väldigt god täckning i hela kommunen, säger han.

Vad slutnotan kommer att hamna på kan varken Per Eriksson eller Rickard Blank svara på i dagsläget. Klart är i alla fall att anslutningskostnaderna kommer att finansieras till hälften av EU-stödet, till hälften av kommunens egna pengar. Arbetet innanför privata tomtgränser måste dock fastighetsägarna själva betala.

Mer läsning

Annons