Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråttom för världsarv

/

I Ljusdals kommun riktas kritik mot hur uppföljningen av världsarvsbeslutet har skötts.

- På länsnivå skulle det här vara klart vid det här laget, säger Nicklas Bremefors, kommunchef i Ljusdal.

Annons

Nu har det gått ett halvår sedan beskedet om att göra Hälsingegårdarna till ett världsarv kom. Men fortfarande finns det många frågetecken som behöver redas ut inför den kommande sommaren. Ljusdals kommunchef Nicklas Bremefors är kritisk.

- När det har satsats många miljoner på att hälsingegårdar ska bli världsarv borde det finnas en bättre beredskap för att ta emot de besökare som väntas komma till landskapet med anledning av beslutet, säger han.

Nicklas Bremefors tror på någon form av informationslösning i alla berörda kommuner.

- Det vore bra med ett centrum med överblick för hela verksamheten så att den som är intresserad får en professionell vägledning och att det går att lösa så att de som äger och bor på gårdarna inte överraskas av en massa besökare på tid som inte känns rätt.

På tisdag ska kommunstyrelsens allmänna utskott ta upp frågan och det handlar då mest om vad den egna kommunen, som har tre av de världsarvsklassade gårdarna, kan göra inför sommaren.

- Vi vet ju inget om hur många besök som världsarvsbeslutet medför i sommar. Men av erfarenhet vet man att det finns folk som försöker besöka så många världsarv som det går. Därför är det frustrerande att arbetet med hur besökare ska tas emot och bygden ska få ta del av nyordningen inte har kommit längre på länsnivå, säger Nicklas Bremefors.

Region Gävleborg arbetar med en förstudie som utreder hur turismen runt världsarvsgårdarna ska kunna samordnas med en tydlig rollfördelning där alla drar åt samma håll. Men än så länge dröjer resultatet.

- Man kan väl tycka att mycket borde vara klart tidigare, men nu försöker vi göra det så bra och så fort som möjligt. Jag har stort hopp om att vi kan ta emot gäster på ett bra sätt i sommar. Det gäller att vi hjälps åt, säger Ann-Kristin Gagge, utvecklingschef på Region Gävleborg.

Mer läsning

Annons