Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbyggandet nära noll

Det byggs inga nya flerfamiljshus och knappt någon ny villa. Just nu är det fritidshusen som dominerar byggandet i Ljusdals kommun.

Annons

"Starkt bostadsbyggande" rapporterar Boverket och statstiken visar på omkring 30 000 nya bostäder per år i landet.

Det gäller inte glesbygdskommuner som Ljusdal. Här är nybyggnationerna nere på noll. Det har inte byggts en enda ny lägenhet i flerbostadshus på hela 2000-talet! Under 1980-talet och fram till och med 1994 byggdes det mycket. Under de senaste 18 åren har det tillkommit totalt 28 nya lägenheter i flerbostadshus.

– Det vi kan göra är att fylla behoven genom att bygga om befintliga hus. I dagarna får vi in offerterna till den första etappen av trygghetsboende på Gärdeåsen. Det blir 41 lägenheter med hiss och gemensamhetsutrymmen, berättad Richard Brännström, vd för Ljusdalshem.

Men några nya flerbostadshus kommer det knappast att bli inom överskådlig tid.

– Byggkostnaderna har fördubblats under de senaste tio åren. Det gör att till och med heta storstadsområden får svårt att få lönsamhet i nybyggnationer. Här pratar vi hyror i storleksordningen 1700 kr per kvadratmeter och år. I vårt bestånd är genomsnittet 900 kronor. Vi har inte kunder som är beredda att betala vad det kostar, konstaterar Richard Brännström.

SCB:s statistik handlar enbart om permanentboende. Därför syns det inte att det faktiskt byggs en hel del fritidshus i Ljusdals kommun, främst då i Järvsö där turistexpansionen skapat ett antal nya områden kring Öjeberget.

Mer läsning

Annons