Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonde från Finland slog sig ned på betesmarkerna

/
  • Jonas, Johan, Gustav och Amanda Lodins familj har bott i Hästberg i mer än 400 år.
  • Hästberg fungerade som sommarbete åt Alftaböndernas hästar.
  • Roland Persson visar runt i byn.

Jonas, Johan, Gustav och Amandas familjer har bott i Hästberg sedan 1611.
De fyra kusinerna är fjortonde generationen efter den finske svedjebonden Lars Larsson som grundande byn då.

Annons

Barnen är kusiner. Jonas och Johan bor på en gård. Gustav och Amanda på en annan. Alla heter Lodin i efternamn. De två gårdarna ligger mitt i byn, bara ett stenkast från varandra.

– De bor precis där deras förfäder svedjade för första gången, berättar Roland Persson, medan han visar runt på sin familjegård: timrade hus från 1810. Mörka träbyggnader ramas in av silverfrost. Roland Persson är också uppvuxen i byn. Själv är han tolfte generationen efter Hästbergs ursprungsman.

Läs också: Byn vid bergets fot

Året var 1611 och Lars Larsson kom från Rautalampi socken, i Finland, öster om kuststaden Wasa. Finland tillhörde Sverige och de finländare som lämnade den finska sidan för den svenska glesbygden blev befriande från skatt. Lars Larsson hade redan prövat lyckan i Ryssland. Nu tog han en andra chans. Köpte biljett till färjan över till Gävle och vandrade till fots därifrån, tills han anlände till den plats där Hästberg finns i dag.

– Bären var ofrusna på hösten. Det var ett bra klimat att odla svedjeråg på. Den växte fram ur den varma askan och blev två meter hög.

På den tiden fungerade denna ensliga trakt som fäbod åt Järvsöbönderna. Bönder i Alfta hade sina hästar på sommarbete här. På så vis fick byn sitt namn.

– Det blev många konflikter med bönderna när Lars Larsson slog sig ned på deras fäbodvall.

Lars Larsson mötte en brutal död. Han blev ihjälslagen av Karl på Karlsgården i Järvsö efter att ha blivit osams om en hästaffär. Rolands fru Birgitta Persson-Melin är släkt med Karl.

– Tänk, min förfader slog ned Rolands förfader. Det var hårda bud, säger hon.

Läs också: Mellan folkmusik och fäbod

Många finländare vandrade in till den svenska sidan på samma gång som Lars Larsson.

– De slog sig ned mellan Östergötland i söder och Västerbotten i norr mellan 1610 och 1640. Var femte svensk sägs vara släkt med dessa finnar. Det är vanligt att man har blodgrupp o.

Hästberg hade sin storhetstid i början på 1900-talet. Som flest gick 44 barn i skolan samtidigt. Fram till på 60-talet fanns två lanthandlare i byn. Många bybor var bönder. Männen jobbade med djur och skog.

Hästberg ligger närmare Alfta i söder än Järvsö i norr. Innan vägen till Järvsö byggdes 1906 måste man ta sig över flera berg för att komma dit.

– Hästberg var ensligt belägen redan då. Telefonen kom 1947 via grannbyn Simeå. Elektriciteten installerades 1952. Innan dess vistades man i fotogenlampors sken.

Hästberg ligger i djupa björnskogar. Björnskinn pryder golv och väggar. Vi beger oss runt i byn. Kör förbi gården Pellas där byns sista mataffär stängde ned 1982. Byns enda bönder Yngve Eriksson och Ann-Kristin Forsbergs långpälsade highland cattle-kor syns på håll: stora, bruna och lurviga.

– De sköter all jordbruksmark i byn. Utan det arbetet hade allt växt igen.

Läs också: Bland ensilage och mjölkmaskin

Nedanför backen syns bygdegården. Förr var den byns skola. Här har man fest på midsommar, efter älgjakten eller när någon fyller år.

Roland är van vid att visa runt. Han brukar guida busslaster med turister som kommer om somrarna för att titta på gamla finnbygder. I mitten på juli varje år visas byn upp som en del av skogens dag.

Trubadur Cecilia Bruce bor i Hästberg. Gården ligger uppe på ett berg, dold bakom tät tallskog. Byn är placerad på Sverigekartan tack vare henne. Efter att Cecilia Bruce uppträtt på Hylands hörna på TV 1962 väcktes en sådan Cecilia Bruce-feber att kvällstidningarna och resenärer kom till Hästberg för att få en skymt av henne.

Utsikten slår emot. Roland pekar mot horisonten. Där syns skidbacken i Edsbyn fyra och en halv mil bort.

– Klara dagar syns Gesudaberget söder om Siljan, i Dalarna. Det är 10, 8 mil dit. Man ser Gesunda från Cecilia Bruces tak. Det är den högsta platsen i Hästberg.

Läs också: Hon flyttade till Hälsingland för att komma nära naturen

Mer läsning