Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolag vill satsa miljarder på vindkraft

/

Jätteprojektet där det planeras för uppemot 135 nya vindkraftverk på Kölvallen i Ljusdals kommun kan få ny ägare.

Annons

Arise Windpower siktar på stora vindkraftsutbyggnader under de kommande åren. Nu har ett avtal tecknats som ger bolaget rätt att köpa tre vindkraftsprojekt i Ljusdal, Bollnäs och Bräcke från Ownpower Projects AB.

Jätteprojektet på Kölvallen i trakterna mellan Kårböle och Los är ett av dem. Det kan enligt planerna innebära 135 nya kraftverk intill Ljusdals västra kommungräns. I nuläget befinner sig projektet i ett skede där tillstånd för etableringen söks.

- Ownpower Projects äger fortfarande projektet. Men vi förbereder oss för att köpa och bygga upp vindkraftsparken om vi får alla tillstånd. Kommunen har ännu inte sagt ja, säger Peter Nygren, vd för Arise Windpower.

Storleksmässigt jämför han den planerade etableringen på Kölvallen med den vindkraftspark som bolaget nu bygger i Jädraås i Ockelbo.

- Där handlar det om en satsning på ungefär tre miljarder. Kölvallen kan bli lika stort, säger Peter Nygren.

Det andra Hälsinglandsprojektet som bolaget skrivit avtal om gäller tio kraftverk på Hallbrån i Bollnäs. Tillsammans uppskattas de två vindparkerna i Ljusdal och Bollnäs uppnå en effekt på 240 megawatt.

- Vi satsar stort på att etablera nya vindkraftsparker framöver, säger Peter Nygren.

Mer läsning

Annons