Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende vill ha sänkt hastighet på vägen till Tallåsen – polisen håller med

/
  • En boende längs väg 731 mellan Ljusdal och Tallåsen tycker att hastigheten bör sänkas. Nu får fordon föras fram upp till 70 kilometer i timmen längs vägen. Polisen håller med.

En boende längs vägen 731 mellan Tallåsen och Ljusdal anser att hastigheten bör sänkas på vägen. Polisen håller med, men Trafikverket tycker det är upp till bilisterna att anpassa körstilen till kurvor och gångtrafikanter.

Annons

En privatperson som bor längs vägen mellan Tallåsen och Ljusdal ansökte i höstas om sänkt hastighet på vägen. I dag är maxhastigheten 70 kilometer i timmen, och många bilar kör alldeles för fort, anser den boende. På flera ställen är sikten skymd och ett antal svåra olyckor har inträffat längs sträckan.

Läs också: Boende vill ha sänkt hastighet på olycksdrabbad väg nära Ljusdal

Polisen och Trafikverket är remissinstanser, och de har kommit fram till två olika slutsatser. Polisen anser att det är både rimligt och motiverat att sänka hastigheten till 60 kilometer i timmen. Det finns många utfarter längs vägen, som ofta används av fotgängare och cyklister. Närmare Tallåsen är vägen kurvig och där finns en järnvägsövergång. Det finns heller inga större kostnadsmässiga effekter av att ändra den lokala trafikföreskriften, anser polisen.

Läs också: Klickbar karta: Se antal överträdelser och var nya fartkameror ska placeras

Men Trafikverket anser inte att det finns någon anledning att ändra på bestämmelserna. Det är upp till föraren att anpassa hastigheten till vägens utformning, kurvor, utfarter, andra trafikanter och andra saker som påverkar trafiksäkerheten, anser myndigheten. Man menar också att de flesta som trafikerar vägen borde vara bekanta med vägen och medvetna om att deras fordon bör framföras med extra uppmärksamhet.

Läs också: Han åkte dit för osannolik fortkörning: 164 km/h i uppförsbacke – med timmerbil

På det svarar den boende att 70 kilometer i timmen är för hög hastighet även vid optimala förhållanden, och att det inte verkar vara så självklart för bilisterna längs vägen att de ska vara försiktiga. Trafikverkets beslut bygger på en chansning, tycker personen, som påpekar att flera familjer i området är rädda för att gå längs vägen.

Det är länsstyrelsen som har hand om ärendet. Där har man nu fått in alla synpunkter och kommer att ta beslut i frågan framåt våren.

Mer läsning

Annons