Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bockar av granris spred julkänsla

/

Gemenskap, granrisbockar och risgrynsgröt – julvibbarna gick inte att ta miste på när Hälsinglands linförening bjöd in till pysseldag.

Annons

Lördagens väder i Åsbo andades inte direkt julstämning. Himlen var grå, marken lerig och inte en snöflinga syntes så långt ögat kunde nå. Men med ett enda kliv, genom dörren in till linladans värme, förändrades allt.

Med en tydlig doft av granris i luften och en gryta med risgrynsgröt puttrande på spisen fanns det plötsligt julvibbar överallt. Men ett jultecken låg extra mycket i fokus – granrisbockarna. Under förmiddagen var ett 20-tal fingerfärdiga besökare på plats för att tillverka sina egna julbockar. Linföreningen hade ordnat stommar i trä och besökarna fick ta med sig eget granris. Urban Kaulisch och Muad From från Forsa arbetade flitigt med att gestalta deras bock.

- Det går bra hittills, så det ska nog kunna bli en fin prydnad. Sen kan man sätta någon ljusslinga runt den. Det blir fint till jul, säger Urban Kaulisch.

Deras tips för en lyckad granrisbock är att börja längst ner på benen och successivt röra sig uppåt tills hela bocken är täckt av ris. Birgitta Bergström, vice ordförande i Hälsinglands Linförening, höll med om deras rekommendationer och kunde också tipsa om en rad dekorationer som förbättrar slutresultatet.

- Man kan pynta dem med lampor, grimmor eller röda band. Sedan får de stå utanför dörren ända fram till våren. De blir väldigt pampiga på vintern.

Mer läsning

Annons