Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluffakturorna ökar

Bara sedan årsskiftet har 8 500 småföretagare i Gävleborgs län fått bluffakturor. Det sammanlagda värdet av fakturorna uppskattas till mångmiljonbelopp.

Annons

Programföretaget Visma Spcs visar i en färsk undersökning att av 12 500 aktiva företag i Gävleborgs län har 8 500 fått en eller flera bluffakturor sedan årets början. Att sända en bluffaktura till ett företag är ett brott, och räknas som försök till bedrägeri, men långt ifrån alla drabbade anmäler brotten.

Problemet med bluffakturorna är bland annat att de kan ha en finstilt text där det står att fakturan i själva verket är ett erbjudande. Det gör att den som betalar in beloppet på ett sätt ger sitt godkännande av fakturan. Anmälan kan självklart lämnas in till Polisen ändå, men om det sedan kallas för försök till bedrägeri är inte alls säkert.

– Många blir lurade och betalar in beloppet utan att se den finstilta texten, säger Lars Bergkvist, biträdande rotelchef vid polisens utredningsenhet i Norra Hälsingland. Dock vittnar omfattningen av fakturorna om att det inte står rätt till, så det blir lättare att kunna bestrida det faktum att man givit sitt godkännande till något, fortsätter Lars.

Mer läsning

Annons