Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnungarna på Järvzoo är ute i vårvädret – se dem leka bland träden

Nu har björnarna på Järvzoo sovit färdigt för denna gång. Tidigt under lördagsmorgonen släpptes björnhonan Idun och hennes tre ungar ut i stora hägnet på Järvzoo.

Annons

Det är en gråmulen morgon och djurvårdaren Krister Karlsson laddar fyrhjulingen med stora köttbitar samt färgglada frukter och grönsaker. Nu har björnarna vaknat ur sin vintersömn och behöver få i sig mat. Men inte för mycket på en gång.

– De får börja lite försiktigt med maten genom att de inte har ätit på flera månader. Men sedan när man ser att magen börjar komma i gång kan vi öka dosen lite, säger Krister Karlsson.

Läs också: Vår för björnarna på Järvzoo – nu släpps de ut

De har redan varit vakna och aktiva några dagar. I början fick de bara lite äppelbitar. Nu lägger Krister ut både bröd, frukt och kött på marken i stora hägnet, dit de strax ska släppas ut.

– De äter i princip samma som oss. Men de känner ju av att de har fastat länge så de är inte så jätteglupska. Det sätter i gång kanske en vecka efter att de har kommit ut ur idet.

Både ungarna och mamma Idun har blivit betydligt tunnare under vinterfastan. Ändå har ungarna fått sig ett mellanmål ibland, berättar Krister.

– Vi har sett på kameran att de har diat på henne.

Läs också: Barn svarar på frågor om djur: "Om jag var en hund skulle jag skälla på min bror"

Han drar upp grindarna från lilla hägnet bakom idet och björnarna skyndar sig ut. De snusar lite på maten som Krister har lagt ut, men drar sig sedan vidare in hagen. Där finns stockar att riva i, träd att klättra på och gropar att gräva i.

Jens Larsson, vd på Järvzoo, tycker man kan jämföra björnungarna med livliga och bråkiga tonåringar.

– Ute i det vilda skulle de ha följt honan under våren och försommaren. Sedan skulle de ha vandrat vidare själva eller ha blivit bortstötta av honan. Då är hon redo att träffa en hanne och para sig igen.

Men de här ungbjörnarna kommer att gå med sin mamma på Järvzoo fram till hösten.

– Då får vi se om de kan bli placerade någonstans. I värsta fall får de tas bort.

Se också: De bekämpar mårdhunden: "Bevarandebiologi är inte alltid vackert"

Den som är intresserad av djur och natur har de senaste två vintrarna kunnat följa Idun och hennes ungar via helahälsinglands livesändning dygnet runt från idet.

Förra året väntade alla andäktigt på att ungarna skulle födas. Det här året har det varit intressant att se vad en björnfamilj gör i idet under vintern.

Jens Larsson tycker det har varit en spännande tid.

– Det är roligt att ta med tittarna och våra besökare på en resa där man faktiskt följer en björnmamma med sina ungar från födseln. Vår största uppgift som djurpark är att informera och väcka intresse för våra nordiska arter som vi har här på Järvzoo. Vildriket och livekameran från björnidet har varit en förlängning av vårt budskap. Så det är jätteroligt.

Läs också: Här testas nytt lägerkoncept

Mer läsning