Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Hoppsarekord i Järvsö inledde folkungastämma

/

Varför gå när man kan hoppsa? På lördagen körde Folkungastämman i gång med studsande glädjehopp från stationshuset till Stenegård i Järvsö. I kortege efter häst och vagn och till spelmännens glada toner hoppsade omkring 220 ivriga deltagare fram över bron för att slå det nuvarande rekordet. Väl framme, trötta men glada, bryter ett jubel ut över örtagården.

Annons

– Visst blev det rekord! Det är fantastiskt! Folk blir alltid så glada av att hoppsa, säger en nöjd Eiwor Kjellberg, projektledare för Folkungar.

Catarina Boäng med döttrarna Rebecka och Ida-Maria pustar ut efter skuttandet och håller med om att det höjer stämningen.

– Det är sant, man kan verkligen inte vara arg eller ledsen när man hoppsar fram på det här viset, säger Catarina Boäng.

Rebecka och Ida-Maria har lärt sig att spela både fiol och guitalele under lägret som pågått under veckan, och har krafter kvar till framträdandet.

– Vi sitter ner när vi spelar, så det kommer gå bra, säger Rebecka Boäng.

Stämman drar därefter i gång med allspel. Barnen inleder med att spela upp låtar som de lärt sig under Folkungars sommarläger. Samspelta, koncentrerade och med stor glädje, spelar och sjunger de Folkungalåtar som Spelmansstämma, Här har vi några ungar, samt en kärleksvals.

– En sådan här dag passar det så bra med den, det är så mycket kärlek, barn och glädje här i dag, säger Eiwor Kjellberg.

Anna Molin, 7 år, och Anna Andersson, 8 år, står redo bland fiolerna. De har övat under lägret.

– Vi har inte spelat förut, men nu kan vi flera låtar, säger de.

Dagen och kvällen fortsätter sedan i folktoner, med spelningar av Järvsö Spelmanslag, Triplex och Kråkan & busarna, innan galakonserten med dans svänger loss i Träteatern, med både lokala och internationella musiker, som Brittany Haas, Lena Jonsson, Draupner och Fab folk all-in band.

Mer läsning

Annons