Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bil gick genom isen på Gryttjen

/

Ett par i 70-årsåldern klarade sig utan skador när deras bil på söndagen gick genom isen på sjön Gryttjen, öster om Ljusdal, och sjönk på 3-4 meters djup. Två personer i bilen och en hund kunde ta sig ur bilen innan den gick till botten.

Annons

Det äldre paret skulle åka ut till ett fritidshus på ön Storholmen i västra delen av sjön Gryttjen. Tidigare vintrar har en vinterväg plogats över isen, men inte i år. Innan paret åkte ut på isen borrade mannen för att kunna mäta tjockleken på isen och bedöma riskerna för överfärd.

Paret hann bara ett 20-tal meter ut på isen innan det brakade till och bilen började sjunka genom isen. Paret kastade sig ur bilen. Även en hund som fanns i bilen hann ta sig ut innan bilen försvann ned i djupet De lyckades också få med sig en del saker som förvarades i bilen.

Räddningstjänsten kallades till platsen, men kunde bara konstatera att bilen försvunnit ned i vattnet och att inga personer kommit till skada. Det blir nu bilägaren som får se till att bilen bärgas.

– Isarna är mycket förrädiska och jag personligen skulle avråda alla att med bil ge sig ut på sjöarna. Vi har fått rapporter från fiskare som meddelat att isarna är mycket dåliga, inte bara svaga utan att de också bildat så kallade dubbelisar, vilket gör dem ännu svagare och gör dem extremt förrädiska, säger Olle Björk, jourhavande räddningsledare inom räddningstjänsten.

Mer läsning

Annons