Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidragsrekord skapar oro för jobben

Utbetalningen av försörjningsstöd i Ljusdals kommun nådde i mars en rekordnivå.

Annons

Nära 2,3 miljoner kronor kostade det då.
När det inför 2012 inte finns några extrapengar och omsorgsnämnden i stället kan tvingas skära ner totalt 10 miljoner kronor riskerar det att påverka personalen.
– Jag är rädd att vi kan tvingas ta bort massor av heltidstjänster, säger socialchef Marita Wikström.

Tal om bättre tider har inte visat sig på individ- och familjeomsorgen eftersom den under mars noterade en rekordnivå på 2,3 miljoner kronor för försörjningsstödet. Återigen är det brist på eller för liten arbetslöshetsersättning som i de flesta fall ligger bakom den stora utbetalningsnivån. Ingen eller otillräcklig sjukpenning är också en betydande post.

Enligt den långtidsplan som kommunfullmäktige beslutade om i november i fjol ska omsorgsnämnden göra av med 10 miljoner kronor mindre 2012 än i år. Det innebär alltså att extrapengarna för det ökade försörjningsstödet är borta och nämnden riskerar därmed att behöva spara in hela den summan plus alla kostnadsökningar som uppstår.

Därför har omsorgsnämnden begärt 17 miljoner kronor extra av budgetberedningen inför det rambeslut inför 2012 som kommunfullmäktige tar i juni.

– Men är det förväntade överskottet på 16 miljoner kronor tror jag att budgetberedningen ändå är försiktig med att ta ut detta i förskott. Och då kan det bli svårt för omsorgsnämnden att få sina 17 miljoner extra, säger Nicklas Bremefors.

Mer läsning

Annons