Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag på halv miljon ska återställa Väljeån

/

För att rädda öringsstammen i Väljeån, Hennan, har Ljusdals energi fått ett bidrag från Naturskyddsföreningen på 466 000 kronor. Snart sätter projektet i gång.

Annons

Tillsammans med Ljusdals fiskevårdsområdesförening, FVOF, kommer Ljusdals Energi driva ett projekt som ska skapa fria vandringsvägar för fisk och andra vattenlevande organismer i Väljeån, mellan Hennansjön och Storsjön i norra delen av Ljusdals kommun. Bidraget kommer ur Naturskyddsföreningens Bra miljöval-fond och ska gå till att skapa attraktiva vattenmiljöer och riva ut vandringshinder i ån, som genom åren påverkats av vattenreglering och flottledsrensning.

– Det handlar egentligen om att rädda en öringsstam. I och med att det är mindre vatten så blir fisken känsligare, säger Ljusdals FVOF:s ordförande Mikael Hansson.

Från Ljusdals energis sida ser man detta litegrann som starten på ett större projekt.

– Tanken är att vi ska fortsätta det här arbetet framöver, hela vägen från Hennansjön ner till Ljusdal, säger vd Lars Wennerholm.

Projektet kan liknas med det som genomfördes i Leån, mellan Storsjön och Letssjön, för ett par år sedan. Arbetet inleds i slutet av juli med inventering och dna-analysering av Öringsstammen för att efteråt kunna se vilka effekter projektet fått. Ett möte kommer inom den närmsta tiden att hållas i Hennan för att informera markägare och andra intresserade.

Mer läsning

Annons