Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om nattåg dröjer

/
  • Förslaget att halvera nattågstrafiken och låta det enda nattåget nyttja Ostkustbanan har mötts av kraftig kritig från inlandskommunerna. Nu väntar en remissomgång innan beslutet fattas.

Statliga Rikstrafiken har planer på att skära ned på nattågstrafiken till och från övre Norrland. Det möttes av intensiv kritik. Nu ska berörda kommuner få yttra sig innan beslut fattas.

Annons

Blir det några nattåg förbi Ljusdal i fortsättningen?

Det är en helt öppen fråga sedan Rikstrafiken presenterat sina planer för år 2013. Rikstrafiken tycker att det räcker med ett nattåg och att det ska trafikera Ostkustbanan, inte Stambanan förbi Ljusdal.

Kommunerna längs stambanan agerade direkt och hade mycket kraftig kritik mot förslaget.

Tanken var att Rikstrafiken skulle ta ett beslut i ärendet på måndagen. Så blev det nu inte. Beslutet sköts på framtiden för att berörda kommuner ska få en chans att tycka till.

Det är ett beslut som Ljusdals kommun välkomnar.

– Det är positivt att Rikstrafiken lyssnat på våra argument, som varit väl underbyggda och adekvata, säger planeringschef Rolf Berg.

Det nuvarande avtalet går ut i juni 2013.

– Vi ligger väl till i tid och behöver inte jäkta fram remissvaren. Upphandlingen av det nya avtalet kommer att ske under 2012 och innan dess ska det formella beslutet vara fattat i god tid, säger Rikstrafikens generaldirektör Ulf Lundin.

Mer läsning

Annons