Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrägerihärvan mot SAS – här är sms-bevisen i miljonkuppen

/
  • Två 29-åriga barndomsvänner med koppling till Ljusdals kommun misstänks ha lurat flygbolaget SAS på miljonbelopp.

Två män med koppling till Ljusdals kommun misstänks ha lurat flygbolaget SAS på miljonbelopp. Bevismaterialet i förundersökningen består bland annat av sms-konversationer mellan männen.

Annons

Det var i november i fjol som härvan avslöjades. En 29-årig man, som jobbade på ett kundtjänstföretag med uppdrag för SAS, hade under flera månader satt i system att göra extra utbetalningar som såg ut att gå till flygbolagets kunder.

Kunderna, som av olika anledningar krävt ersättning av SAS, fick också pengar – men 29-åringen gjorde även ytterligare utbetalningar i kundernas namn.

Dessa pengar hamnade på mannens eget konto eller till konton som en jämnårig vän hade öppnat. Vännen i fråga är bosatt i Ljusdals kommun och de två männen ska vara barndomsvänner och uppvuxna i kommunen.

Läs mer: Två män med Ljusdalskoppling misstänks ha lurat SAS på miljonbelopp

Enligt åtalet rör det sig om drygt 1,7 miljoner kronor fördelat på drygt 100 utbetalningar mellan maj och november 2015. För pengarna ska männen ha köpt fordon, reservdelar och elektronikprylar.

"Jag tyckte att det var en enkel idé för att få pengar", har den huvudmisstänkta mannen sagt i förhör på frågan hur han kom på idén.

En del av bevismaterialet i förundersökningen består av sms-konversationer mellan männen.

"Cash på G in! Du har satt in dubbelt så mycket på ett :P men det gör väl inget. Ny laddning te veckan? ;)", skriver mannen som är bosatt i Ljusdals kommun i ett sms till den huvudmisstänkta.

Han får till svar: "Haha har jag? Då må jag kolla det för då kan jag göra en utbetalning till de som ej fått pengar :) hehe är nog inte omöjligt iaf :)".

Läs också: Hon kan inte ha missat insättningar på 3 miljoner

I oktober skriver mannen som är bosatt i kommunen följande till den huvudmisstänkta i ett sms: "Mata in cash! Har hittat ett hus :) fint som fan :) kolla på hemnet".

I förhör uppger den huvudmisstänkta att det handlade om ett hus i kommunen som barndomsvännen ville köpa och att han behövde pengar till handpenning. Senare blev inget husköp av.

Den huvudmisstänkta har erkänt gärningen, medan barndomsvännen nekar till brott. Han uppger i förhör att han inte har vetat varifrån pengarna på hans konto kommit.

Den 8 mars ställs barndomsvännerna inför rätta i Östersunds tingsrätt. Den tidigare anställde på kundtjänstföretaget misstänks för grov trolöshet mot huvudman och hans barndomsvän misstänks för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman alternativt grovt penningtvättsbrott.

Mer läsning