Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa honungsskörden någonsin

/

Det har varit en fantastisk sommar för kommunens biodlare. Värmen och bristen på regn har skapat optimala förhållanden.
– Det här är den bästa honungsskörden på mina 26 år som biodlare, säger Olov Ohlanders.

Annons

Golvet är klibbigt i slungboden, luften tung av den intensiva doften från vaxkakor. På fönsterglaset trängs ett 20-tal bin, vilt surrande.

– Det där är en grupp fripassagerare. De känner lukten och kommer hit, säger Olov Ohlanders.

Olov Ohlanders har jobbat som biodlare i Järvsö i 26 år. Det som började som försiktig nyfikenhet under en biodlingskurs i mitten av åttiotalet förvandlades snart till någonting mycket större. När kursen var över hade Olov fått med sig två bisamhällen hem. Idag har den siffran mångdubblats och Olov är stolt ägare till över 100 samhällen. Eftersom var och ett av dessa rymmer cirka 60 000 bin innebär det en hel del arbete.

– Ja, det här är mer än bara en bisyssla, säger Olov Ohlanders och skrattar.

Just i år har biodlingen krävt extra mycket arbete. Den varma sommaren har skapat fantastiska förutsättningar för verksamheten och årets honungsskörd är den bästa någonsin. I den lilla slungboden på gården står tre stora tankar fyllda till bredden med honung. Den ihållande värmen i kombination med lagom mycket regn är hemligheten bakom succén berättar Olov. Är sommaren däremot kall blir skörden lidande.

Om en dryg månad är årets skördesäsong över. Då fyller Olov bikuporna med vinterfoder - drygt 15 kilo socker i varje bisamhälle. Annars är man utan bin till våren säger han.

– Det är det som är fördelen med de här husdjuren jämfört med andra som behöver daglig omvårdnad. När man gett dem foder efter slutskörden är man fri dem i sex sju månader.

Mer läsning

Annons