Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorskans pojke berättar

/
  • Börje Båggagård, Maria Båggagård och Anna-Karin Båggagård kommer att delta när Börje Björklund håller i en berättarkväll på Karls på tisdag. Längst till vänster i bild sitter Börje Båggagårds hustru Vivianne Båggagård.

Sommarens utställningstema på Karls i Bondarv är från dop till konfirmation. På tisdag belyser Börje Björklund ämnet genom att berätta om sin mors liv som barnmorska och sitt eget som präst i Järvsö.

Annons

– Jag och min mor tjänade Järvsöborna i 70 år, först hon i 35 år som barnmorska, sen jag i 35 år som präst. Många av de barn hon förlöste tog jag sedan över vid konfirmationer och vigslar, säger Börje Björklund.

Under tisdagskvällen kommer han också att berätta om situationen för barnmorskorna i ett längre tidsperspektiv. Den första barnmorskan i Järvsö utbildades 1812 och ortens sista barnmorska drogs in 2002. Börje Björklund har gjort ett häfte, Barnmorskans pojke, om barnmorskornas historia. Det publicerades i samband med att Barnmorskeförbundet i Hälsingland fyllde 100 år i början av 90-talet.

– För många är nog det här en okänd del av vår hembygdshistoria, säger Börje Björklund.

Det kommer även bjudas på fiolspel av Maria och Anna-Karin Båggagård, något som inte alltid var ett självklart inslag i en kyrka.

– Tidigare fanns det de som ansåg att folkmusik inte alls hörde hemma i kyrkan, säger Börje Björklund.

Mer läsning

Annons