Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för kommunen i miljödomstolen

Ljusdals kommuns överklagande av länsstyrelsens föreläggande kring vattenledningen till kläckeriet vid Kvarndammen i Sillerboån i Tallåsen avvisas av miljödomstolen.

Annons

Det var i oktober i fjol som länsstyrelsen förelade kommunen att senast den 29 november redovisa förslag till åtgärder för att säkerställa att vattenledningen till kläckeriet vid Kvarndammen fungerar oavsett flödes- och väderleksförhållanden.

Kommunen ansåg att länsstyrelsen saknade helhetsgrepp i frågan. Huvudargumentet var att standarden i kläckeriet var så undermåligt att oavsett åtgärd skulle vattenledningen riskera att haverera. Saknad av uppvärmning och ett stort hål i golvet riskerade att vattenledningen skulle frysa vid sträng kyla, enligt kommunen.

Länsstyrelsens föreläggande gällde dock endast vattenledningen från intaget vid en tröskeldamm fram till den byggnad där kläckeriet är inrymt. För denna del har kommunen underhållsansvar och är därmed ansvarig för att vattenledningen fungerar fram till kläckeriet, enligt länsstyrelsen.

Miljödomstolen konstaterar i domen att länsstyrelsen begärt förslag till åtgärder, men inte ställt krav på att kommunen ska utföra de föreslagna åtgärderna. De uppgifter länsstyrelsen begärt in anser domstolen ha betydelse för att länsstyrelsen ska kunna utöva sin tillsyn av anläggningen.

Mer läsning

Annons