Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom masken finns sanningen

/
  • På måndagen fick elever på Slottegymnasiet se föreställningen Mannen bakom masken som gavs av Teater K:s Julia Fries och Anders Nilsson.

Vad innebär det att vara inkörd i rollen som man? Och vad händer om man bryter mallen? Det var frågor som elever på Slottegymnasiet fick anledning att fundera över på måndagen när föreställningen Mannen bakom masken gjorde ett nedslag.

Annons

Självförtroende, god ekonomi, fin fysisk form och på väg uppåt i karriären. Samuel har allt han tror att han behöver när hans sambo och son plötsligt vänder honom ryggen. Anledningen? De tycker att han måste hitta sitt inre jag, det som finns bakom masken.

– Arbetet med den kvinnliga könsrollen har kommit mycket längre och jag tycker att det är hög tid att sätta fokus på den manliga könsrollen, säger Anders Nilsson, som både spelar rollen som Samuel och som skrivit manus till pjäsen.

Tillsammans med skådespelarkollegan Julia Fries i Katrineholmsbaserade Teater K gav han på måndagen två föreställningar av Mannen bakom masken på Slottegymnasiet.

Huvudkaraktären Samuel står mitt i livet och tycker att det mesta rullar på som det ska när hans sambo Vessna lämnar honom. Precis när de fått veta att hon är med barn. I en videoinspelning som hon lämnat på köksbordet förklarar hon:

– Det var sprickorna i fasaden som jag älskade hos dig, men du har blivit bättre och bättre på att dölja dem. Du är så förlorad åt din könsroll att jag inte kan leva med dig.

För Samuel kommer beskedet som en chock och han vänder sig till sin syster för hjälp. Men hon instämmer i det Vessna säger. Och eftersom han fått samma signaler från sin son kan Samuel inte längre blunda för sanningen och han bestämmer sig för att börja resan för att hitta sitt inre.

Föreställningen har ett tydligt budskap, men den är kanske lite för svår för en del gymnasieungdomar. Det framkommer inte minst i klassrummet när barn- och fritidsprogrammets ettor samlas för att prata om teatern efteråt.

– Jag trodde att vi skulle få se en ungdomsteater, men det brevet som sonen hade skrivit var det alldeles för vuxet språk i och jag tror att pjäsen var för svår för många av oss, säger Sofie Edman.

Klasskompisen Tove Hemström håller till viss del med men tycker ändå det är bra att frågan om könsrollernas påverkan på samhället diskuteras.

– Jag tror kanske inte att det kan leda till någon förbättring. Men den här teatern bevisar ju att könsrollerna finns, säger hon.

Att Mannen med masken gavs i Ljusdal är en del i projektet Nollvåld som pågår i Ljusdal. Bakgrunden är den höga förekomsten av våld i nära relationer i Ljusdal. Inom ramen för projektet kommer Teater K under tisdagen och onsdagen även att ge föreställningen Klara och Magnus, en kärlekshistoria, som behandlar våld i nära relationer.

Mer läsning

Annons